Artvin'de Gürcistan'ın yeni transit sistemi protesto edildi

Artvin'de Gürcistan'ın yeni transit sistemi protesto edildi
Artvin'deki Sarp Sınır Kapısı'nda, Gürcistan'ın NCTS uygulamaları nedeniyle gümrük komisyoncuları ve nakliyatçılar protesto düzenledi.

Artvin'in Sarp Sınır Kapısı'nda toplanan gümrük komisyoncuları ve nakliyat firmaları, Gürcistan'ın Yeni Ortak Transit Sistemi (NCTS) kapsamındaki uygulamalarını protesto etti. Ferdi Gümüşkaya'nın yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın uluslararası teminatları tanımamasının hem hukuka hem de bölge ekonomisine zarar verdiği belirtildi.

Gürcistan, 1 Şubat 2025'te NCTS'ye katıldı ancak Ortak Transit Anlaşması ve Konvansiyonu (CTC) çerçevesindeki karşılıklı teminat tanıma taahhüdünü yerine getirmedi. Uluslararası geçerliliğe sahip teminatlar tüm CTC ülkelerinde tanınırken, Gürcistan sadece kendi ülkesinde yetkilendirdiği üç firmanın teminatını kabul ediyor ve Türkiye'de geçerli teminatları reddediyor. Bu durum, Türkiye'nin Sarp sınırında protesto edilmesine yol açtı.

Ferdi Gümüşkaya, Gürcistan'ın NCTS'ye katılımının büyük umutlarla karşılandığını ancak uygulamanın beklentileri karşılamadığını söyledi. 27 Ocak 2025 tarihli Gümrükler Genel Müdürlüğü yazısında da belirtildiği gibi, Gürcistan'a ait kapsamlı teminat mektuplarının tüm üye ülkelerde geçerli olması gerekirken, Gürcistan bu kuralı çiğniyor. UND ve OREGON gibi Türkiye'de geçerli kuruluşların teminatları reddedilmekte ve Hopa, Kemalpaşa ve Sarp ekonomisine büyük darbe vurulmaktadır. Yaklaşık 230 lojistik ve gümrük firması ile 1200'den fazla kişi doğrudan etkilenmekte ve günlük 900 araçtan elde edilen 810 bin lira damga vergisi kaybedilmektedir. Gümüşkaya, Gürcistan'ın uygulamalarının devam etmesi durumunda kamu gelirlerinde ciddi kayıplar yaşanacağını, işsizliğin, göçün ve sosyal sorunların artacağını belirtti. Gürcistan'ın uluslararası teminatları tanıması, mütekabiliyet ilkesinin uygulanması, resmi yazının gönderilmesi, teknik düzenlemeler, Ankara merkezli bir birim oluşturulması, sisteme erişimin sınırlandırılması veya kota uygulanması ve konunun Ticaret Bakanlığı ve Avrupa Birliği'nde gündeme taşınması gibi çözüm önerileri sunuldu.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.