Çoruh Nehri barajları 148 milyar TL katkı sağladı
Türkiye'nin en hızlı akan nehri Çoruh üzerindeki Yusufeli, Deriner, Muratlı, Artvin ve Borçka barajları, işletmeye alındıklarından bu yana yaklaşık 55 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle milli ekonomiye 148 milyar TL katkı sağladı. Artvin Valisi Turan Ergün, Artvin sınırları içinde her su damlasının elektrik üretiminde 5 kez kullanıldığını, Çoruh Nehri'nin kot farkından yararlanılarak bu katkının devam ettiğini belirtti.
Bayburt'taki Mescit Dağları'ndan doğup Karadeniz'e dökülen Çoruh Nehri, üzerine inşa edilen barajlarla Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacına önemli ölçüde katkı sağlıyor. 'Çoruh'un gerdanlıkları' olarak adlandırılan bu barajlar, Çoruh Vadisi'ndeki kot farkı sayesinde aynı suyu 5 kez elektrik üretiminde kullanarak, hizmete açıldıkları günden bugüne toplam 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üretti ve ekonomiye yaklaşık 148 milyar TL katkı sundu. Muratlı Barajı 8 milyar 300 milyon, Borçka Barajı 15 milyar 940 milyon, Deriner Barajı 20 milyar 70 milyon, Artvin Barajı 7 milyar 377 milyon ve Yusufeli Barajı ise 3 milyar 185 milyon kilovatsaatin üzerinde enerji üretti.
Artvin Valisi Turan Ergün, Artvin il sınırları içinde bulunan 5 barajın (Muratlı 2005, Borçka 2007, Deriner 2014, Artvin 2016, Yusufeli 2023) 2005'ten beri Çoruh Nehri'ne 'gerdanlık' gibi dizildiğini ve yaklaşık 55 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle 148 milyar TL'lik milli ekonomiye katkı sağladığını vurguladı. Ergün, Artvin'in orman ve su kenti olduğunu, suyun son damlasına kadar kullanıldığını ve baraj turizmini doğa turizmiyle birleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Yusufeli Barajı'nın Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci en yüksek barajı (275 metre), Deriner Barajı'nın da Türkiye'nin en yüksek 2'nci barajı (250 metre) olduğunu belirtti. Deriner Barajı'nda bulunan müzede, Çoruh Vadisi üzerindeki barajların minyatürleri ve baraj yapımı ile ilgili bilgiler sergileniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.