Doğu ve Güneydoğu'da yeni çözüm süreci: PKK'nın kararını olumlu bulanların oranı yüzde 71,5
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 16 ilde yaptığı araştırmaya göre, halkın büyük bir çoğunluğu PKK'nın silah bırakma ve fesih kararını olumlu karşılıyor. 18-20 Mayıs tarihleri arasında 1504 kişiyle yüz yüze yapılan ve yüzde 95 güven aralığıyla yüzde 3 hata payı gözetilen araştırmada, katılımcıların yüzde 71,5'i PKK'nın kararını olumlu bulurken, yüzde 17,4'ü kararsız kaldı, yüzde 4,3'ü ise olumsuz değerlendirdi.
Araştırmada, Türkiye'nin en önemli sorununun ne olduğu sorulduğunda, katılımcıların yüzde 68,9'u ekonomik kriz ve işsizliği, yüzde 16,4'ü Kürt sorununu gösterdi. Eğitim sistemi, hukuk sistemi ve demokrasinin eksikliği gibi diğer sorunlar ise daha düşük oranlarda belirtildi. Mart ayında yapılan benzer bir araştırmaya kıyasla, ekonomik kriz ve işsizliğin birinci öncelikli sorun olarak gösterilme oranında bir artış dikkat çekici.
PKK'nın kararlarının kalıcı barışa dönüşmesi için sorumluluğun kime ait olduğu sorusuna ise katılımcıların yüzde 48,4'ü TBMM'yi, yüzde 39'u AK Parti iktidarını, yüzde 6,1'i DEM Parti'yi ve yüzde 2,5'i toplumu işaret etti. Sürecin ilerlemesi için yapılması gerekenler sorusuna verilen yanıtlar arasında ise 'Demokratik adımlar', 'Barış için çalışma', 'TBMM ve siyasi partilerin katılımı', 'Şeffaflık', 'Kürt haklarının güvence altına alınması', 'Siyasi tutsakların serbest bırakılması' ve 'Anayasal değişiklik' gibi öneriler öne çıktı.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.