Dünya Çiftçiler Günü'nde Bursa'dan Çarpıcı Uyarı: 'Gıda Güvenliği Tehlikede'

Dünya Çiftçiler Günü'nde Bursa'dan Çarpıcı Uyarı: 'Gıda Güvenliği Tehlikede'
Bursa'daki Kent Konseyleri, Dünya Çiftçiler Günü'nde yaptığı açıklamada, çiftçi sayısının yarıdan fazla azaldığını, gıda güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek, üretim odaklı kamucu bir tarım politikasına geçilmesi çağrısı yaptı.

Osmangazi, Nilüfer ve Mudanya Kent Konseyleri, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde ortak bir açıklama yaparak, ülke tarımının ve çiftçilerin karşı karşıya olduğu ciddi sorunlara dikkat çekti. Başkanlar Fatma Çil Yılmaz, Mustafa Berkay Aydın ve Ozan Kozan, Aksungur Mahallesi'nde düzenlenen basın toplantısında, artan girdi maliyetleri ve yetersiz destekler nedeniyle üreticilerin üretimden çekildiğini, bunun da gıda güvenliğini tehlikeye attığını vurguladı. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Zekai Samast, Osmangazi Belediyespor Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karayılan, muhtarlar ve çiftçiler de toplantıda hazır bulundu.

Açıklamada, yıllardır çözülemeyen yapısal sorunlar, tarım sektöründeki yüksek borç yükü, kamu yönetimindeki liyakat eksikliği ve son olarak Bursa'da yaşanan zirai don felaketinin çiftçileri olumsuz etkilediği belirtildi. Kent Konseyleri, üretimden kopan çiftçilerin geri dönüşünün neredeyse imkansız olduğuna işaret ederek, 1980'lerden beri uygulanan neoliberal politikaların tarımı zayıflattığını, çiftçi sayısının yarıdan fazla azaldığını ve gıda güvenliğinin tehlikeye girdiğini ifade etti. Bu nedenle, üretim odaklı, kamucu bir tarım politikasına acilen geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Çiftçilerin sorunlarının çözümü için tarımsal desteklerin üretim takvimine uygun hale getirilmesi, mazot ve gübre desteklerinin ürün ve üretim esaslı olarak düzenlenmesi, küçük aile işletmeciliğinin desteklenmesi, tarım alanları üzerindeki imar baskısının azaltılması, kuraklığa dayanıklı türlerin üretimi, modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, çevreye duyarlı ve insan sağlığını önceleyen tarım modelleri, kamu ve sivil toplum iş birliğinin güçlendirilmesi, dijital tarım uygulamalarının desteklenmesi, genç ve kadın çiftçilere yönelik destekler, tersine göçü teşvik edecek kırsal kalkınma programları, katma değerli ürün üretimi teşviki, ürün muhafaza altyapısının geliştirilmesi, mera alanlarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı, kaba yem üretimi için özel destek programları, kamu/çiftçi ortaklığıyla girdi temini, yerli tohum üretiminin teşviki, kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması ve yaş meyve-sebze hallerinde aracılık sisteminin kaldırılması gibi birçok öneri sunuldu.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.