İzmir Çocuk Meclisi'nde engelli hakları ele alındı

İzmir Çocuk Meclisi'nde engelli hakları ele alındı
İzmir Çocuk Meclisi, engelli hakları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir atölye çalışması düzenledi.

İzmir Çocuk Meclisi'nin komisyonları, mayıs ayında 7'nci toplantısını gerçekleştirerek engelli haklarını ele aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan meclisin üyeleri, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'na özel olarak düzenlenen toplantıda, engelli hakları üzerine yoğunlaştı.

Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen Kapsayıcı Çocuk Hakları Atölyesi'nde, farklılıklar, ihtiyaçlar ve beceriler üzerine fikir alışverişi yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'nden hareketle, engelli çocukların hak ve hizmetlerden bağımsız yararlanmalarını sağlayan erişilebilirlik hakkı başta olmak üzere çeşitli konular tartışıldı. Eğitim, sağlık ve adalete erişim gibi konularda çözüm önerileri geliştirildi. Çocuklar, görme engellilerin bağımsız yaşamını destekleyici beyaz baston ve braille alfabeli kitap gibi araçları tanıma fırsatı buldu.

Atölyenin bir bölümünde, deneyim parkuru oluşturularak beyaz baston kullanımı deneyimlendirildi. Çocuklar, görme engellilere doğru yaklaşımın önemini kavrayarak sesli betimlemede dikkat edilmesi gereken hususları öğrendi. "Bir Karar Ver" etkinliği ile engellilerin yaşamına ilişkin yargılar üzerine düşüncelerini paylaştılar. Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu sosyolog Deniz Kesimler Çakal, atölyenin amacının engelli hakları farkındalığı yaratmak ve önyargıları tartışmak olduğunu vurguladı. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin tüm çocukların eşit olduğunu ve hiçbir çocuğun engeline bakılmaksızın dışlanamayacağını belirten maddelerini hatırlattı. Mecliste farklı bilişsel ve fiziksel özelliklere sahip engelli çocukların görev aldığını ve amacın ayrım gözetmeksizin tüm çocukların bir arada olduğu ortamlar yaratmak olduğunu ifade etti. Toplantı, "Ençokk" kutu oyunu ile tamamlandı. Bu oyun, Türkiye Spina Bifida Derneği koordinasyonunda farklı engel gruplarından çocukların katılımıyla hazırlanmış erişilebilir bir oyundur.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.