İzmir Kuş Cenneti'nde 500 flamingo halkalandı
İzmir Kuş Cenneti'ndeki yapay üreme adasında bulunan 500 flamingo, uzmanlar ve gönüllüler tarafından halkalandı. Bu çalışma, flamingoların göç yollarının, yaşam alanlarının ve yaşam sürelerinin daha iyi takip edilmesini amaçlıyor.
Gediz Deltası Sulak Alanı, flamingoların Türkiye'deki iki üreme alanından biri ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bu sezon deltada yaklaşık 14 bin flamingo yavrusu dünyaya geldi ve yavru flamingolar kanat çırpıp uçma denemeleri yapmaya başladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4’üncü Bölge Müdürlüğü ekipleri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Ege ile Ankara üniversiteleri iş birliğiyle halkalama çalışmasını gerçekleştirdi.
500 flamingonun sağ bacağına PVC plastik halka, sol bacağına metal halka takıldı. Kuşlardan ayrıca genetik ve sağlık durumlarının belirlenmesi için tüy örnekleri alındı. Çalışmalara 7'den 70'e gönüllüler de katıldı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Doç. Dr. Ortaç Onmuş, 16 bin çift flamingonun yaklaşık 14 bin yavruya sahip olduğunu, halkalama çalışmalarına 110 kişilik bir ekibin katıldığını ve flamingoların besin zincirindeki rolünü vurguladı. Doğa Koruma Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak ve FAO Enerji ve Su Uzmanı Sara Marjani Zadeh de çalışmanın önemine dikkat çekti. Çalışmaya katılan 10 yaşındaki Hazar Körbalta ve 16 yaşındaki Hande Körbalta, deneyimlerini paylaştılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.