İzmir'in Kınık ilçesinde çiftçilerden feryat: 'Yok olacağız'

İzmir'in Kınık ilçesinde çiftçilerden feryat: 'Yok olacağız'
İzmir'in Kınık ilçesindeki çiftçiler, artan maliyetler ve düşük ürün fiyatları nedeniyle iflasın eşiğinde; devlet desteği talep ediyorlar.

İzmir'in Kınık ilçesinde çiftçiler, artan maliyetler ve düşük ürün fiyatları nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Çiftçi Sefa Köken, yaşadıkları durumu, "Komple zarar ediyoruz. Bu sene ayakta kalmak için son şansımız; ya kendimizi kurtaracağız ya da yok olacağız. Bu durum sadece benim için veya Kınık için değil, Türkiye'deki tüm çiftçiler için geçerli" sözleriyle özetledi.

Köken, beklentilerini ise şu şekilde dile getirdi: "Çok bir şey istemiyoruz; domatesi 20-25 liraya satalım demiyoruz, 7,5-8 liraya satabilsek yeter. Borçlarımızı ödeyeceğiz, seneye tekrar ekim yapabileceğiz. Araba veya yat istemiyoruz, sadece ayakta kalmak istiyoruz." Kınık'taki çiftçiler, hem düşük verim hem de düşük fiyatlar nedeniyle gelecek yıl ekim yapamayacaklarını belirterek devlet desteği talep ediyor. Banka borçlarını ödeyemezlerse ekim yapamayacaklarını vurguluyorlar.

Geçen yıl 32 TL olan mazotun bu yıl 55 TL'ye çıkması, elektrik ve işçilik maliyetlerinin artması, ilaç ve gübre fiyatlarının üç katına çıkmasıyla birlikte domates fiyatlarının geçen seneki seviyelerde kalması çiftçileri isyan ettiriyor. Sefa Köken, "Geçen senenin zararını kapatmak için büyük bir kumar oynadık. Bir domates fidesi 3,5 TL, biber fidesi 5,5 TL. Patates, soğan, pamuk neredeyse bedava. Pamuk eken kişi, hiç ekmese daha karlı çıkar. Türkiye'nin ayakta kalması için insanların üretmesi gerekiyor. Zor durumdayız, hiçbir kurum bizim yanımızda değil." diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Çiftçiler, su sıkıntısı ve devlet su işlerinden gelen haksız faturalarla da mücadele ediyorlar. Bu yılın kendileri için son şans olduğunu ve kazanmazlarsa toplumsal bir patlama yaşanabileceği konusunda uyarıyorlar.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.