Kemah'ta 40 Derecede Tuz Üretimi: Asırlık Gelenek Devam Ediyor

Kemah'ta 40 Derecede Tuz Üretimi: Asırlık Gelenek Devam Ediyor
Erzincan'ın Kemah ilçesindeki asırlık tuz ocağında, 40 derece sıcaklıkta üretim devam ediyor; coğrafi işaretli Kemah tuzu, ülke genelinde pazarlanıyor.

Erzincan'ın Kemah ilçesindeki Kömür köyünde, asırlık bir geleneğin devam ettiği tuz ocağında üretim tüm hızıyla sürüyor. 40 dereceye varan sıcaklıkta, 450 yıllık geçmişe sahip ocakta, yaklaşık 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su, 150'yi aşkın gölette bekletiliyor. Suyun buharlaşmasının ardından oluşan tuzlar, işçiler tarafından toplanıyor.

60 bin metrekarelik alana yayılan tuz ocağı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı sayesinde bereketli bir dönem geçiriyor. Coğrafi işaret belgesi olan Kemah tuzu, lezzeti ve gıdaların raf ömrünü uzatma özelliğiyle öne çıkıyor. Erzincan tulum peynirinde başta olmak üzere, peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Üretim, Doğu Anadolu ve çevre illerin yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere de ulaştırılıyor.

İşletme sahibi Metin Tanrıkulu, Kemah tuzunun kaynak tuzlu sudan elde edildiğini, dağdan süzülerek gelen suyun kaya tuzundaki ağır metallerden arındığını ve billur tuz olarak yüzeye çıktığını belirtti. Geleneksel yöntemlerle güneş kurutma sistemiyle kurutulan tuzun, dünyanın en sağlıklı tuzu olduğunu iddia eden Tanrıkulu, 20 bin metrekare cam sera inşa ettiklerini ve yıllık üretimi 1500-2000 ton arasında olduğunu sözlerine ekledi.

252286-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.