Samsun'da kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele

Samsun'da kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele
Samsun'da kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele başlatıldı; 3 bin 950 'torymus sinensis' böceği doğaya salındı.

Samsun'da görülen kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele başlatıldı. 'Torymus sinensis' adı verilen böcekler, kestane ağaçlarının gal olan dallarına bırakılarak zararlıyla mücadele edilmesi hedefleniyor. Bu yöntem, kimyasal mücadeleye göre çevre dostu ve sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

2013 yılında Yalova'da görülen ve Karadeniz Bölgesi'ndeki kestane ormanlarında ciddi zararlara yol açan Asya kökenli kestane gal arısı, Samsun'un Salıpazarı ve Ondokuzmayıs ilçelerinde de tespit edildi. 5 bin 343 hektarlık kestane ormanı bulunan Samsun'da, OMÜ Ziraat Fakültesi ve Samsun Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında, OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu'ndaki kestane bahçelerinde 'torymus sinensis' böceklerinin salımı gerçekleştirildi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane gal arısının tomurcukları deforme ederek kırmızı galler oluşturduğunu ve verimi yüzde 50-70 oranında düşürebileceğini belirtti. Üretilen 3 bin 950 adet 'torymus sinensis' böceğinin 5-7 yıl içinde zararlıyı yok etmesinin beklendiğini, böceklerin galler içerisine yumurta bırakacaklarını ve yıl sonunda toplanarak yeni böcek üretimi için kullanılacağını açıkladı. Türkiye'nin kestane gen merkezi olduğunu ve yaklaşık 70-75 bin ton kestane üretimi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serdar, bu zararlıya karşı biyolojik mücadele çalışmalarının önemine dikkat çekti.

7751-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.