Yozgatlı emekli Adem Adaş: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kırgınım'
Yozgat'ın Tayip köyünde yaşayan emekli Adem Adaş, geçim sıkıntısı çektiğini dile getirdi. 1928 yılında kurulan ve Çorum Boğazkale yolu kenarında bulunan Tayip köyünde, halk geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor.
Adaş, 2006 yılında emekliliğe hak kazanmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından "eksik gün" gerekçesiyle emeklilik işlemlerinin 2014 yılına kadar tamamlanmadığını belirtti. Yurt dışında 20 yıl çalıştığını ve bu süreyi Türkiye'ye taşıdığını, ayrıca Türkiye'de de 10 yıl sigorta kaydı olduğunu ifade eden Adaş, 8 yıl boyunca maaş alamadığını söyledi. Adaş, "2006'da emekli olacaktım, yurt dışından 20 yıllık çalıştığımı getirdim. 2014'te emekli olabildim. SGK hesap yaptı, Rusya'ya gitmeden önce 10 yıllık sigortam vardı, 20 yıllık da oradan getirdim, 'onun 10 senesini alırsan yeter' dendi. Tam emekli olacağım, 2006-2007’lerde 'sizin 150 gününüz eksik' denildi. Belgeleri sundum, Antalya Serik’te çalıştım, sigortam yattı, sonra yine ‘90 günün eksik’ dediler" dedi.
Emekli maaşına sonradan kesinti uygulandığını belirten Adaş, çalıştımadığı iddia edilen 150 gün nedeniyle 229 bin lira ceza çıkarıldığını ve itirazının sonuçsuz kaldığını ifade etti. Adaş, "Abimin benzinliğinde çalıştım, sigortam yattı. Buna rağmen ‘çalışmamışsın’ dendi. Hiçbir resmi bildirim yapılmadan maaşımdan kesinti başladı. Şu an aylığımın dörtte birini kesiyorlar. Aylığım 16 bin lira civarında, bunun yaklaşık 4 bin 300 lirası kesiliyor" diye konuştu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Yozgat ziyaretinde Adaş ile görüştüğü de belirtildi. Adaş, Babacan'a "Ben Tayip köyündenim. Köyümüzü seviyoruz ama inan ki Tayyip yüzünden memnun değiliz. Elimden gelse değiştireceğim" demişti. Adaş ayrıca, iki çocuğu ve eşiyle birlikte yaşadığını, faturaların 3 bin liraya kadar çıktığını ve eline 5-6 bin lira geçtiğini, oğlunun ve akrabalarının desteği olmadan geçinemeyeceğini söyledi. Tarımla uğraşan Adaş, traktörü olmadığı için komşularının yardımıyla tarlasını işlediğini ve hayvancılık masraflarının yüksek olduğunu dile getirdi. Adaş, "Köyümüzün adı da Tayip, Cumhurbaşkanımızın adı da. Ama ben kırgınım. ‘Emekli yılı olacak’ dendi, tam tersi maaşım kesildi. Cumhurbaşkanımıza ulaşamadım ama sesimi duymasını istiyorum. Geçinemiyoruz, çok zor durumdayız." ifadelerini kullandı.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.