Türkiye'de büyüyen sığınmacı sorunu bambaşka bir boyuta taşındı. Suriyelilerin Batman'da kendi yargı sistemlerini kurdukları, mahkeme kurup sınır cezası bile verdikleri bildirildi.

İddiayı göç sorununun yarattığı sosyal etkileri yerinden gözlemlemek üzere Batman ve çevre illerde çalışma yapan Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardmcısı İlay Aksoy gündeme getirdi. 

Batman ve çevre illerde bir dizi görüşmede bulunan Aksoy, iddialarını Gazeteci Tuba Emlek’in Youtube kanalında hazırlayıp sunduğu ‘Ne Oluyor’ programında dile getirdi.

İlay Aksoy, “Her gittiğim ilde bir şok yaşıyorum ama Batman’da dehşete düştüm. Suriyeliler kendi akil adamları sayesinde mahkemeler kuruyorlarmış. Ve bu mahkemeler sayesinde cezalar veriyorlarmış. Bir gazeteci arkadaşıma sordum, nasıl ceza veriyorlar diye, ya para cezası ya da sınır dışı cezası veriyorlarmış. Irak’a gönderiyorlarmış. Göç idaresinin yapamadığını bunlar mı yapıyor? Düşünebiliyor musunuz, sınır dışı ediyorlar. Kendi yargı sistemlerini yarattılar. Ben bunları öğrendiysem, hükümet bilmiyor mu?” ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMET ARTIK SURİYELİLER MESELESİNİ YÖNETEMİYOR"

AK Parti hükümetinin Suriyeliler meselesini çözmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Aksoy; “Hükümet artık Suriye meselesini yönetmiyor. Devlet aklı devreye girdi. Bariz biçimde artık egemenliğimiz risk altındadır. AK Parti egemenliğimizi, bizden olmayan bir milletle paylaşma noktasına getirdi. Hükümetin ihvan, Müslüman kardeşler yapısından vazgeçmesi gerekiyor. Bunu gerçekçi anlamda yapabilir mi, sanmıyorum. Bu kadar vatandaşlık verdi, bu vatandaşlıkları oy kullandıktan sonra, bu oy karşılığında bir talepleri olacak hükümetten. Bunları AK Parti yerine getirmek zorunda kalacak, yani sorun hep daha da derinleşecek. Her anlaşmada Türkiye, Suriye’de toprak bütünlüğüne imza atıyor. Peki AK Parti, Suriye’nin toprak bütünlüğü için bir şey yaptı mı? Yapmadı, yapmıyor. AK Parti, İdlib’de üniversite açmaya kalktı. Bunun için kimden izin alıyorsunuz? Bu yüzden AK Parti bu işi çözemez. Bu iş yeni hükümet gerektirir” ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım