Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Sarısu-Tünektepe teleferik hattında meydana gelen kaza, bayram gününü yasa dönüştürdü. Teleferik direğinin devrilmesi sonucu bir vatandaş hayatını kaybetti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, gece boyunca devam eden kurtarma çalışmalarının ardından, 16 kabindeki 128 vatandaşın tahliye edildiğini, ancak 8 kabindeki tahliye işlemlerinin sürdüğünü açıkladı.

Kaza sonrasında, ANET’in 2019-2023 yılları arasındaki yöneticisi ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz eleştirilere maruz kaldı. CHP’den Kepez Belediye Başkanı olarak seçilen Kocagöz’ün, ‘Teleferik Kepez’ adlı bir projeyi seçim vaadi olarak sunduğu anlaşıldı. Tünektepe tesisleri ve teleferik, kazanın ardından tekrar gündeme geldi. Şubat 2017’de, dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından ‘Türkiye’nin en ucuz teleferiği’ sloganıyla açılan teleferik, kaza sonrası tartışmalara neden oldu.

Kocagöz, ANET’in genel müdürlüğünü ve Yönetim Kurulu Başkanlığını son beş yılda yürüttü ve 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’den Kepez Belediye Başkanı olarak seçildi. Kocagöz, daha önce 2004-2014 yılları arasında AKP yönetimindeki Kepez Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. 2019 yerel seçimlerine iki ay kala, Menderes Türel tarafından partiden ihraç edilen Kocagöz, CHP’ye geçti ve seçimlerde meclis üyesi olarak görev aldı. Muhittin Böcek’in belediye başkanı seçilmesinin ardından ANET’in başına getirilen Kocagöz, Böcek’in katılmadığı toplantılarda Büyükşehir Meclisini yönetti.

Kocagöz’ün yönetimindeki dönemde, Antalya’daki ZıpZıp Park pandemi sonrası aylarca kapalı kaldı ve Mart 2022’de yapılan ihale ile Kumluca’ya taşındı. Kocagöz, yerel seçimlerde Kepez’e teleferik yapma vaadinde bulunmuş ve ‘Teleferik Kepez’ projesinin tanıtım videosunda, projenin hem gezi hem de ulaşım amaçlı panoramik bir yolculuk sunacağını ve Antalya manzarasıyla Kepez’in değerine değer katacağını belirtmişti. Mesut Kocagöz, ANET’i yönettiği süre zarfında yerel seçimlerde CHP’den Kepez Belediye Başkanı olarak seçildi ve seçim vaatleri arasında bir teleferik projesi de bulunuyordu.

Tünektepe Teleferik Tesisleri’ndeki üzücü kazanın ardından, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, kazaya ilişkin duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve olaya müdahale eden tüm ekiplerin özverili çalışmalarını vurguladı. Kocagöz, “Tünektepe Teleferik Tesisleri’nde meydana gelen talihsiz olay nedeniyle derin bir üzüntü içindeyiz. Antalya Valiliği öncülüğünde, Büyükşehir Belediyemiz, AFAD, Sahil Güvenlik, JAK, Emniyet ve Sağlık Bakanlığı UMKE ekiplerimizle birlikte müdahalede bulunuyoruz. Çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşımız için Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Tüm vatandaşlarımız güvenli bir şekilde tahliye edilene dek burada olacağız. Antalya’mıza başsağlığı ve geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

Kazanın sorumluluğu konusunda eleştirilerin merkezinde yer alan Kocagöz hakkında, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Oktay Saral da bir açıklama yaptı.

Akşener İyi Parti'ye Veda Etti Akşener İyi Parti'ye Veda Etti

Saral, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bugünkü teleferik kazasında sorumlu olan firmanın, Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ANET A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğünü yürüten ve Kepez Belediye Başkanı olarak seçilen Mesut Kocagöz olduğu görülüyor. Şubat ayında yapılan bakımların ardından, Kepez’de seçim kampanyası yürüten Mesut Bey’in, halkımıza bir özür borcu olduğunu düşünüyorum. Eğer bir ihmal varsa, yargıdan önce kendi vicdanıyla yüzleşmelidir. Vatandaşlarımızın can güvenliği, herhangi bir seçim kampanyasından daha önemlidir” dedi.

Kaynak: sol- YUSUF YAVUZ