CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Meclis'te arıcı tulumu giyerek arıcıların karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. Vekillere seslenen Adıgüzel, "Milletvekili olabiliriz ama asıl kimliğimiz mesleklerimizdir. Ben bir arıcı çocuğuyum, babam beni arıcılıkla kazandığı para ile okuttu. Ordu'daki 4.000 ve Türkiye genelindeki 100.000 arıcı adına buradayım" dedi.

Adıgüzel, Türkiye'nin zengin florası ve arı çeşitliliği sayesinde dünya bal üretiminde ikinci, kovan sayısında ise üçüncü sırada olduğunu belirtti. Ancak, artan üretim maliyetleri ve sahte bal sorunu nedeniyle arıcı sayısında azalma ve sektörden kopuşlar yaşandığını, bu yılki kopuş oranının %30'un üzerinde olduğunu ifade etti.

Arıcılığın Başlıca Sorunları

 Üretim Maliyetleri: Temmuz 2023'te 1 kg balın maliyeti 127 lira iken, şimdi 200 liranın üzerine çıkmış durumda. Kovan başına verilen 60 lira destek yetersiz kalmaktadır.

Gezginci Arıcılık Sorunları: Türkiye'de arıcıların %75'i gezginci arıcılık yapmakta ve yılda 1000 kilometrenin üzerinde yol kat etmektedirler. Bu nedenle, gezginci arıcılara mazot desteği sağlanmalıdır.

Üretim Alanları: Arı konaklaması için İl/İlçe Tarım Müdürlükleri ve ilgili muhtarlıklar veya Orman Şeflikleri ile anlaşma yapılması gerekmektedir. Ancak, bazı yerel idareler yüksek ücret talep etmekte ve meralarda arıcılık yapılması yasaklanmaktadır.

Balda Taklit ve Hile: Sahte bal, sektördeki en büyük sorunlardan biridir. Piyasadaki balların %80'i hileli olarak tespit edilmiştir ve Avrupa Birliği'ne ihraç edilen balların çoğu şüpheli bulunmuştur.

Çözüm Önerileri

•  Bal alım taban fiyatının maliyetlere göre belirlenmesi,

•  Sözleşmeli Üretim Modeli'ne arıcılığın dahil edilmesi,

•  Balın kayıt altına alınması ve izlenebilirliğinin sağlanması,

•  Sahte ürünlerin tespiti için NMR cihazının aktif kullanılması,

Toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı uyarısı!

•  Arı ürünlerinin denetiminin kovanlıkta başlaması ve sıkı denetim yapılması gerekmektedir.

Adıgüzel, "Kulaklarınıza sesimizi duyuramadıysak, belki gözlerinizle gördükleriniz dikkatinizi çeker. Arıcılar adına ve sağlıklı bal tüketmeyi hak eden herkes adına konuşuyorum. Sahte bal ile zehirlenen toplumumuz ve doğal hayat için sesleniyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: tele1