Prof. Dr. Hakkı Uyar ve Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, 108. yılında Çanakkale Savaşları’nın dönüm noktalarından biri olan Anafartalar Zaferi'ni anlattı.

Birinci Dünya Savaşı’nda ağır bir yenilgiye doğru giden Osmanlı İmparatorluğu'nun umutlarını yeşerten, işgalci güçlerin umutsuzluğa kapılmasına neden olan ve savaşın seyrini değiştiren Mustafa Kemal’in  büyük mücadelesi hakkında Cumhuriyet'e değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hakkı Uyar ve Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, zafer ile birlikte milli bir kahraman doğduğunu vurguladı.

ATATÜRK SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Çanakkale Savaşları’nda İtilaf Devletleri’nin asıl amacının Boğazları zorlayarak Osmanlı’yı devre dışı bırakmak ve Çarlık Rusya’sının imdadına yetişmek olduğunu dile getiren Uyar, büyük mücadeleyi şöyle anlattı:

“1915 yılının mart ayında, bu görev için organize edilen birleşik donanmanın püskürtülmesi üzerine bu kez Gelibolu Yarımadası’nın bir kara harekâtıyla işgal edilmesi, bu yolla Osmanlı topçu bataryalarının etkisiz hale getirilmesini amaçlayan bir işgal planı yapıldı ve Suvla Koyu’na bir çıkarma yaparak, Anzak 2. Tümeni ile taarruz planlandı.”

(Hakkı Uyar)

İngilizlerin yaptığı kara çıkarmasının Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal tarafından durdurulduğunu, karşı saldırı ile İngilizlerin amaçlarına ulaşamadıklarını dile getiren Uyar, Atatürk'ün savaşın kaderini değiştirdiğini kaydetti.

Uyar, “İngilizlerin kara harekâtı da deniz harekâtı gibi başarısız oldu, bunda Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal’in kilit rolü vardı. Gösterdiği cesaret ve savaşın akışını iyi okuması ve öngörüsü ile bir milli kahraman olarak doğdu. İngilizler ve sömürgelerinden gelen askerlerin karada durdurulması ile tarihin akışı değişti. Birinci Dünya Savaşı’nın uzamasına, Osmanlı başkentinin düşmemesine ve Çarlık Rusya’sının çökerek Bolşevik Devrimi’nin gerçekleşmesinin yolunu açtı. Bu da aslında Kurtuluş Savaşı’nda en önemli müttefikimizi temin ettidedi. 

(Mehmet Emin Elmacı)

‘ÇANAKKALE'NİN KIRILMA NOKTASI’

Anafartalar Zaferi’nin Çanakkale Savaşı’nın kırılma noktası olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, da “İtilaf kuvvetlerinin bölgede sıkıştıkları bir anda Anafartalar’a yaptıkları çıkış girişimi başarılı olmak üzereyken Kurmay Albay Mustafa Kemal’in yardımı ve etkili çabalarıyla sonuçsuz kalmıştır. 18 Mart ve 25 Nisan’da büyük bir yenilgi alan itilaf kuvvetleri, 10 Ağustos’ta kara çıkarmasında da başarısız olarak umutlarını kaybetti. Bu başarıları Mustafa Kemal’in ‘Anafartalar Kahramanı’ olarak tanınmasını ve Milli Mücadele’de de lider olarak kabul edilmesini kolaylaştırmıştır” diye konuştu. 

Bu savaşların itilaf kuvvetlerinin yanında yer alan Avustralya ve Yeni Zelanda (ANZAK) askerlerinin Türklerle tanışmasına neden olduğunu anlatan Elmacı, “Bu kara savaşları o devletlerin milli benliklerinde yer edecek ve ‘cesur düşman’ tabiriyle birbirleriyle dost olacaklardır” şeklinde konuştu.

Editör: Yadigar Hanım