Tarihte 3 kıtaya hakim olan Türklerin, diğer ülkelerdeki şehitlikleri merak ediliyor. Tarih boyunca gittikleri ülkeyi vatan sayan Türk milletinin şehitleri, Anadolu'nun bağrında yatan yüz binlercesi gibi 34 ülke toprağında bulunan 78 Türk şehitliğindeki ebedi istirahatgahlarında Türk bayrağının gölgesi altında uyuyor.

Milli Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre, 34 ülkede 78 Türk şehitliği bulunuyor. Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Malta, Mısır, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan topraklarında Türk şehitlikleri bulunuyor.

En fazla 9 Türk şehitliği bulunan ülke Azerbaycan. Azerbaycan'ı KKTC'deki 8 şehitlikler takip ediyor. Ukrayna 7 şehitlikle en fazla şehitliğin bulunduğu üçüncü ülke olurken, biri Gazze'de olmak üzere İsrail-Filistin bölgesinde 6 şehitlik bulunuyor. Yunanistan'da 4, İngiltere, Suriye, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'da ise üçer şehitlik bulunuyor.

GİTTİLER... BİR DAHA DÖNMEDİLER

Osmanlı Devleti döneminde yapılan savaşlarda Türkiye'nin bugünkü sınırlarından uzak coğrafyalarda şehit düşen Türk askerleri için oluşturulan şehitliklerin bakımı ve koruması ülkelerin büyükelçilikleri tarafından yürütülüyor.

Türkiye'ye en uzak mesafede bulunan şehitlik Japonya'daki Ertuğrul Şehitliği. Bunu Güney Kore'deki Pusan Şehitliği ile Mymanmar'daki Thayetmo ve Meikhtila şehitlikleri takip ediyor. Mymanmar'daki şehitliklerde Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlere esir düşen Osmanlı askerleri yatıyor.

İngilizlerin önce Hindistan'a daha sonra eski adı Burma olan Mymanmar'a götürerek demiryolu inşaatı gibi ağır işlerde çalıştırdığı esir Türk askerleri Anadolu'ya bir daha dönemedi. Yaklaşık 12 bin Türk askeri burada şehit olurken, Thayetmo ve Meikhtila'da defnedildi. Bu alanlar daha sonra şehitliğe çevrildi.

En Uzaktaki Şehitlik: Ertuğrul 

Türk donanmasına ait Ertuğrul Fırkateyni, 1889 yılında II. Abdülhamit'in özel elçisi Osman Paşa ile birlikte Japon İmparatoru Meici ve milletine dostluk ziyaretinde bulunmak için Japonya'ya gitmişti. 15 Eylül 1890 tarihinde İstanbul'a dönmek üzere yolan çıkan Ertuğrul Fırkateyni, 19 Eylül 1890 tarihinde yakalandığı tayfun nedeni ile Oşima adası kayalıklarına çarparak parçalanmıştı.

Faciadan 69 denizci kurtulurken, 260 Türk denizcisinin cenazelerine ulaşıldı. Kurtulan Türk denizciler, İmparator Meici tarafından iki savaş gemisi ile İstanbul'a gönderilirken Oşima Adası halkının gayreti ile toplanabilen 260 Türk denizcisinin cenazeleri ise askeri törenle şehitliğe çevrilen mezarlığa defnedilmişti.

Editör: Yadigar Hanım