Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde yıkıma neden 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde 44 binden fazla insan hayatını kaybederken binlerce bina yıkıldı, çok sayıda insan da çarın ve konteynerlerde yaşamaya başladı. Hükümet ise depremzedelerin yerleştirilmesi için üniversitelerde uzaktan eğitim kararı alarak Kredi Yurtlar Kurumlarına bağlı öğrenci yurtlarını boşaltarak, dehremzedelerin kullanımına açtı. Ancak Ankara'daki 47 KYK yurdunun 45'nin boş olduğu ortaya çıktı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, ihtiyaç olmadığı için boş kalan yurtlara dikkat çekerek, “Ne öğrenci kullanıyor ne depremzede. Ne anladık bu işten? İhtiyaç varsa depremzedeleri getirin, yoksa öğrencilere geri verin. Öğrencileri, tepkileri dindirmek için okullarından ayırdınız” dedi.

Cumhuriyet’e konuşan Özbay, uzaktan eğitim kararına tepki göstererek “İktidar, salgın döneminde de yaptığı gibi depremin ardından da ilk iş olarak eğitimden vazgeçti. Yurtların ‘depremzedelere tahsis edileceği’ gerekçesiyle üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesi, eğitimin iktidarın öncelikleri arasında olmadığını gözler önüne serdi. Bazı ilçelere çadır ve konteyner götürmekte bile sınıfta kalan iktidar, Ankara’daki yurtları boş bıraktı. Salgın sürecinde kapasite artışı imajı verilmesi için odalarına ek yatak konulan bu yurtlar, zaten öğrenciler için bile yetersiz nitelikte. Şimdi öğrencileri görünürde ‘depremzedelere tahsis’, gerçekte tepkileri dindirmek için okullarından ayırdınız ve yurtları boş tutuyorsunuz. Eğitimden vazgeçilen her dakika, gelecekten çalınan 10 dakikadır” ifadelerini kullandı. 

Öte ülke genelinde öğrenciler, eşyalarıyla birlikte apar topar tahliye edilirken, Ankara’da KYK’nin internet sitesindeki bilgiye göre toplam 37 yurt bulunuyor. Bu yurtlardan Gölbaşı’ndaki yurtta tedavisi tamamlanan depremzedeler, Çubuk’taki yurtta ise kalacak yeri olmayan depremzedelerin konakladığı öğrenildi. 

Editör: Yadigar Hanım