Türkiye'nin 90'lı yıllarda gördüğü 3'lü kur dönemi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce tekrar gündeme gelmişti. Piyasalardaki belirsizlik ve  kurdaki baskı nedeniyle oluşan 3'lü kur dönemi, ekonomi yönetiminin belli olması ve piyasalardaki baskının kalkmasıyla sona erdi. Kapalıçarşı ise bu olumlu etki ile eski günlerine geri döndü.

İktidarın gündeme getirdiği Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) kur üzerinde oluşturduğu suni baskı ve bankalara getirilen döviz kısıtlamaları nedeniyle Merkez Bankası’nda, bankalarda ve Kapalıçarşı’daki döviz kurları farklılık gösteriyordu. Kur üzerindeki baskının kalkması ile piyasalar da rahatladı ve üç ayrı kur arasındaki makas kapandı.

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, Kapalıçarşı’da dolar kuru şu anda bankaların altına geriledi. Seçimlerden önce bankalarda yüzde 5’i geçen alış satış arasındaki makas da düşerek, ortalama yüzde 2’lere çekildi.

Bankacılık kaynakları, “Bankacılık sisteminin rahat bırakılmış olması buna ek olarak TL mevduat faizlerinin yüzde 50’lere çıkmış olmasının etkisiyle döviz talebi azalmış durumda. Bir miktarda olsa dövizde çıkışların hızlandığını görüyoruz. Bu da dövizin üzerinde oluşan baskıyı hafifletiyor. Ancak yine de temkinli olmak lazım kalıcı olacağını sanmıyorum” açıklamasında bulundu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, seçimden önce ortaya çıkan belirsizlik ortamında oluşan 3'lü kurun hükümetin kurulması ve ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle normale döndüğünü, bankaların kurun üzerindeki baskıyı çekmesiyle kurun normal seviyelerine geldiğini kaydetti.

Kapalı çarşıda dolar/TL şu an da 23.28 seviyesinden işlem görüyor. Bankalarda ise bu oran 5-10 kuruş daha fazla.

Editör: Yadigar Hanım