Seçimden sonra akaryakıta arka arkaya gelen zamlar ve ÖTV'deki artış, belediyelerin toplu ulaşım maliyetlerini de artırdı. Maliyetlerin artması üzerine bir çok ilde 65 yaş üstüne uygulanan ücretsiz toplu taşıma hizmeti, ücretli hale getirildi.

Uygulamaya ilk olarak Burdur ve Kocaeli belediyeleri geçti. Burdur’da toplu taşıma hizmeti veren Burdur Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi, yazılı açıklama yaparak, ücretsiz binişlerin sonlandırılması konusunda karar aldıklarını duyurdu. Açıklamada, "Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV zammı ile akaryakıttaki fiyat artışı sonrası ilimizde toplu taşımanın sürdürülebilirliği için yaptığımız hesaplamalar ile gerekli tutarın 20,00 TL olduğunda ancak giderlerimiz ve taşıma maliyeti karşılandığı görülmüştür. Kooperatif olarak gelirimizi artırmanın yolunun sürekli yüksek zamlar istemek değil ücretsiz taşımaya son vermek olduğu kanaatine vardık. Yaptığımız hesaplamada günlük tüm çalışan araçların cihaz cirosunu taşıdığımız ücretli ve ücretsiz yolcu sayısına böldüğümüzde yolcu taşıma kişi başına ortalama 6,08 TL olmaktadır. Toplu taşıma ücretlerine yapılacak olan zam toplu taşımayı ücretsiz kullanım yapanlara ve suiistimal edenlere yansımamakta sürekli olarak ücretini ödeyen kişileri zor durumda bırakmaktadır” denildi.

KARAR ERTELENDİ

Burdur’da özel halk otobüslerinde şehit yakınları, gaziler ve emniyet mensupları haricindeki vatandaşların ücretsiz binişinin kaldırılmasına ilişkin karar 15 Ekim’e ertelendi.

Burdur'da 65 yaş üstü vatandaşlar ile basın mensupları ve bazı iş kollarında çalışanların ücretsiz yararlandıkları hizmetten 1 Ağustos tarihi itibarıyla ücret alınacağı bildirilmişti.

65 yaş üstü ve basın mensupları ile bazı iş kollarında çalışanların toplu ulaşımı ücretsiz kullanmasına yönelik karar 1 Ekim'de açılacak TBMM'nin gündemine getirilecek. Meclis'ten aksi bir karar çıkmadığı taktirde 81 ilde 15 Ekim tarihinden itibaren toplu ulaşımı ücretsiz kullananların kartları iptal edilecek.

Editör: Yadigar Hanım