Avrupa Birliği, doğası gereği anonim ve gizli transferleri içeren kripto paralara, bu gizliliğin önüne geçmek için savaş açtı.

Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin ortak açıklaması sonrasında, kripto para borsaları için bazı yeni kararlar alındı. Bu kararların başında kara para aklamayı engellemek için tüm kullanıcıların hesaplarının doğrulanma zorunluluğu geliyor. Coinbase, Binance veya FTX gibi borsaları kullanarak dijital varlık işlemleri yapmak isteyenler kimlik bilgilerini paylaşmak zorunda olacak.

Birçok kripto para platformunda KYC adında bir kimlik doğrulama hizmeti bulunsa da Avrupa Parlamentosu ve Konseyi bir adım daha öteye giderek, şirketlerin müşteri kimliklerini kontrol etmelerini istiyor. Gerekli durumlarda ise düzenleyicilerin bu bilgilere erişme hakkı olacak.

AB’nin aldığı geçici karar Coinbase dahil 40 firma tarafından reddedilmişti. Fakat Avrupa Parlamentosu, kara para aklamanın önüne geçmek için alıcı/gönderici bilgilerinin zorunlu olması gerektiğini söyledi.

Anlaşmanın detaylarına göre, kripto para birimi veya miktarı fark etmeksizin, transfer yapan ve transfer yapılan hesabın kimlik bilgilerinin açık olarak belirtilmesi gerekiyor.

Editör: Yadigar Hanım