Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks bu hafta yaptığı bir konuşmada, ABD ordusunun Çin'in büyüyen gücüne karşı koymak için önümüzdeki iki yıl içinde binlerce otonom silah sistemini kullanmaya başlamayı planladığını duyurdu.
"Çoğaltıcı" adı verilen program, ordunun tüm branşları için çok sayıda uygun maliyetli sistem üretmek üzere ABD savunma ve diğer teknoloji şirketleriyle ortaklık kurmayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz on yılda, değişen derecelerde bağımsız olarak çalışabilen askeri sistemler giderek daha yaygın hale geldi.

Ancak ABD'nin açıklamasının ölçeği ve kapsamı, çatışmanın geleceğinin değiştiğini açıkça gösteriyor: savaş robotlarının çağı yaklaşıyor.
zamanı gelmiş bir fikir

Son on yılda askeri amaçlara yönelik gelişmiş robotik sistemlerde önemli gelişmeler yaşandı. Bunların çoğu, daha yetenekli, daha ucuz ve daha yaygın hale gelen ticari teknolojilerdeki gelişmelere dayanmaktadır.

Son zamanlarda odak noktası, bu silahların savaşta en iyi şekilde nasıl kullanılacağına dair deneylere yöneldi. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, teknolojinin gerçek dünyada kullanıma hazır olduğunu gösterdi.

Gezici mühimmatlar, zırhlı araçları ve topları bulmak ve bunlara saldırmak için yaygın olarak kullanılan robotik hava araçlarıdır. Ukrayna Donanması'nın insansız saldırı uçağı, Rus Karadeniz Filosunu felç ederek savaş gemilerini limanda kalmaya zorladı.

rbt

Askeri robotların çağı geldi


Savunma Bakan Yardımcısı Katherine Hicks konuşmasında, savaşın yürütülme şeklinin acilen değiştirilmesi gerektiğine değindi. Pentagon'un karmaşık bir tonuyla yeni "Çoğalıcı" programının şunları yapacağını açıkladı:Önümüzdeki 18 ila 24 ay içinde, birden fazla alanda binlerce, sahada tüketilebilen otonom sistemler inşa edilecek.
Bu cümleyi yorumlayacak olursak "otonom", robotların karmaşık askeri görevleri insan müdahalesi olmadan yerine getirebileceği anlamına gelir.

"Sarf malzemesi", görev çok önemliyse robotun tehlikeye atılabilecek, hatta yok edilebilecek kadar ucuz olduğu anlamına gelir. Bu droid tek seferlik olacak şekilde tasarlanmamıştı ama birçok droidin satın alınabilmesi ve savaş kayıplarının telafi edilebilmesi için makul fiyatlıydı.

Son olarak "çok alanlı", robotların karada, denizde, havada ve uzayda kullanılabilmesi anlamına geliyor. Kısacası robotlar her yerdeler ve çok çeşitli görevleri yerine getirebiliyorlar.

robot görevi

ABD ordusu için Rusya "ciddi bir tehdit", ancak Çin, askeri yeteneklerini ölçmek için bir "hız mücadelesi".

Çin ordusunun "sayı" açısından önemli bir avantaja sahip olduğu görülüyor: Daha fazla adamı, daha fazla tankı, daha fazla gemisi, daha fazla füzesi vb. var. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekipmanın kalitesi daha iyi olabilir, ancak Çin'in avantajı niceliktir.

Replicator programı, hızla binlerce "harcanabilir otonom sistem" oluşturarak, Amerika Birleşik Devletleri'ne gelecekteki büyük savaşları kazanmak için gereken sayıları sağlayacak.

ABD ordusu, son masa üstü savaş oyunlarına göre, robot sürülerinin ABD'nin herhangi bir büyük Çin askeri harekâtını yenilgiye uğratmasında belirleyici faktör olabileceğini söylüyor.

Ancak Replicator programı aynı zamanda robotların uzun vadeli seri üretimini kurumsallaştırma hedefiyle geleceğe de bakıyor. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Catherine Hicks şunları söyledi:

(Çin) liderliğinin her gün uyanmasını, saldırı riskini dikkate almasını ve "Bugün kritik bir gün değil" sonucuna varmasını sağlamalıyız - sadece bugün değil, bugün ile 2027 arasında ve bugün ile 2035 arasında, Şimdiden 2049'a ve sonrasından itibaren her gün.
Cesur yeni bir dünya mı?

Otonom sistemlerle ilgili en büyük endişe, bunların kullanımının silahlı çatışma yasalarına uygun olup olmadığıdır.

İyimserler, robotların kurallara uyacak şekilde dikkatlice programlanabileceğini, hatta belki de savaşın sıcağında ve kaosunda insanlardan daha iyi programlanabileceğini savunuyor.

Kötümserler ise tüm durumların öngörülebilir olmadığını ve robotların büyük olasılıkla yanlış yorumlayıp, yapmamaları gerektiğinde saldırabileceklerini söylüyor. Haklılar.

İlk otonom askeri sistemler arasında Phalanx yakın mesafe nokta savunma silahı ve Patriot karadan havaya füzesi başarısız oldu.

Phalanx, savaşta yalnızca bir kez kullanıldı; 1991'deki Birinci Körfez Savaşı'nda, gemisavar füzelere saldırmak yerine saman tuzağı bulutlarına ateş ediyordu. Daha modern olan Patriot, gelen balistik füzeleri vurmada etkili olduğunu kanıtladı, ancak aynı zamanda 2003'teki ikinci Körfez Savaşı sırasında dost uçakları iki kez düşürerek mürettebatını öldürdü.

Ustaca tasarım, gelecekteki otonom sistemlerde bu sorunların üstesinden gelebilir. Ancak Katherine Hicks'in konuşması, "yapay zeka ve otonom sistemlere karşı sorumlu ve etik bir yaklaşım benimseme" sözü verdi ve bir hedefi öldürebilecek herhangi bir sistemin bunu yapmak için yine de resmi insan iznine ihtiyaç duyacağını öne sürdü.

rbt2

küresel değişim

Amerika Birleşik Devletleri çok sayıda otonom sistemi konuşlandıran ilk ülke olabilir, ancak diğerleri de onu takip edecek. Çin, hem yapay zeka hem de savaş uçağı üretiminde güçlü yetenekleriyle açık bir aday.

Ancak otonom askeri dronların arkasındaki teknolojinin çoğu sivil amaçlar için geliştirildiğinden, yaygın olarak bulunabiliyor ve nispeten ucuz. Otonom askeri sistemler yalnızca büyük ülkeler için geçerli olmakla kalmayıp, yakında birçok orta ve küçük ülke tarafından da benimsenecektir.

Libya ve İsrail gibi ülkelerin otonom silahlar konuşlandırdığı, Türk yapımı insansız hava araçlarının da Ukrayna savaşında önemli rol oynadığı bildiriliyor.

Avustralya, otonom silah olasılığıyla yakından ilgilenen bir diğer ülke. Avustralya Savunma Kuvvetleri şu anda MQ-28 Phantom otonom hızlı jet aracını, robotik mekanize zırhlı araçları, robotik lojistik kamyonlarını ve robotik denizaltıları inşa ediyor ve halihazırda Timor Denizi'nde deniz sınırı gözetimi için bluebottle robotik yelkenli tekneleri kullanıyor.

Geçen ay, Avustralya hükümeti yerel şirketlere önümüzdeki birkaç yıl içinde çok sayıda askeri insansız hava aracının yurt içinde nasıl üretileceği konusunda teklif sunmaya çağrıda bulunmuştu; bu aynı zamanda "kopyalama" programının da habercisiydi.

Editör: Habererk Com