Avrupa Birliği'ne dahil olan yedi ülke, Suriyeli mültecilerin anavatanlarına dönüşlerini kolaylaştırmak amacıyla Brüksel'e baskılarını yoğunlaştırdı. Bu ülkeler, ortak bir bildiri yayınlayarak, Suriye'deki mevcut durumun yeniden gözden geçirilmesi ve Suriyeli sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerinin mümkün kılınması gerektiğini ifade ettiler.

Euronews tarafından yayınlanan habere göre, Avusturya, Çekya, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Malta ve Polonya, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan Suriyeli sığınmacıların mevcut durumlarının yeni bir yaklaşımla ele alınmasını talep ediyorlar.

Güney Kıbrıs'ta yapılan bir toplantıda bir araya gelen bu ülkelerin yetkilileri, Suriye'de tam bir siyasi istikrarın sağlanamamış olmasına rağmen, ülkedeki şartların önemli derecede iyileştiği konusunda mutabık kaldılar.

Son zamanlarda, özellikle Lübnan'dan küçük teknelerle gelen Suriyeli mültecilerin sayısında artış yaşayan Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Avrupa Birliği'nin haziran ayında Lübnan'a sınır güvenliğini artırmak için 1 milyar euro tutarında bir yardım paketi sunmasına tanıklık etti.

Hizbullah, İsrail'i füzelerle vurdu! Hizbullah, İsrail'i füzelerle vurdu!

Yedi ülke, Avrupa Birliği'nin Lübnan'a sağladığı mali desteklerin, göçmen akınıyla mücadelede artırılması gerektiğini vurguladı. Yapılan ortak açıklamada, "Bir üye ülkenin sınırlarıyla ilgili kararlar, insan kaçakçılığı yapan suç örgütleri tarafından değil, ilgili üye ülke tarafından verilmelidir" ifadesine yer verildi.

Güney Kıbrıs İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou, Suriye'ye dönüşlerin ilk etapta gönüllülük esasına dayanacağını, fakat ilerleyen zamanlarda zorunlu geri gönderme politikasına dönüşebileceğini belirtti. AB'ye daha gerçekçi politikalar benimsemesi çağrısında bulunan Ioannou, bu politikanın hayata geçirilmesi için daha fazla adım atılması gerektiğini ve Beşar Esad yönetiminin Avrupa Birliği tarafından resmi olarak tanınmadığını dile getirdi.

Diğer yandan, son dönemlerde Lübnan'da artan mülteci karşıtlığı sebebiyle bu ülkeden ayrılan Suriyelilerin sayısında bir artış gözlemleniyor. Lübnan hükümeti yetkilileri de, uluslararası toplumdan Suriyeli sığınmacıların anavatanlarına dönüşlerine destek olmalarını talep ediyorlar. Lübnan, Türkiye ile birlikte, Suriyeli sığınmacıların en yoğun yaşadığı ülkeler arasında yer aldı.

Kaynak: Haber Merkezi