Aç karnına kahve tüketmek zararlı mı değil mi konusunda uzmanların farklı görüşleri bulunuyor. Kahvenin içinde bulunan kafeinin uyarıcı etkisinin yanında aç karnına içildiğinde asit etkisi ile mideyi rahatsız edebiliyor. Mide boş olduğunda içilecek kahvenin hidroklorik asit üretimi artabilir. Bunun yanında aç karnına içilen kahvenin tok tuttuğunu da içen kişiler belirtiyorlar.

Her insanın vücut yapısı farklı olduğundan aç karnına içeceği kahvenin etkisinin aynı olması da beklenemez. Mide rahatsızlıkları olan kişiler için bu rahatsız edici olabilirken midesinde rahatsızlık olmayan kişiler kahveyi aç karnına da rahatça tüketebilirler. Bu konuda kararı kişinin kendi deneyimlerine dayanarak vermesi gerekiyor.

Aç Karnına Kahve İçmenin Yararları Neler?

Sabah kalktığında bir bardak kahve içmeden kendime gelemiyorum sözünü pek çok insandan duyuyorsunuzdur. Kahvenin uyku açıcı özelliği ile bu sözün doğruluğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Sabahları aç karnına ya da gün içinde açlık hissedildiğinde içilen kahve kişide tokluk hissi oluşmasını sağlar. Bu sayede kişinin kilo almasının önüne geçer. Kişi kendini zinde ve enerjik hisseder. Aç karnına kahve içmenin yararları arasında şunlar bulunur:

  • Tokluk hissi duyulmasını sağlar

  • Metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakılmasına katkı sağlar

  • Stresi azaltır ve depresyon riskini önler

  • Antioksidan etkisi ile cildin kendini yenilemesini sağlar

Aç Karnına Kahve İçmek Zararlı mı?

Kahvenin tüm dünyada farklı şekilde tüketildiği görülür. Ülkemizde en fazla Türk kahvesi olarak tüketiliyor. Bunun yanında filtre kahve tüketimi de gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Sütlü, şekerli ya da sade her insanın damak lezzetine bağlı olarak tüketime uygun şekilde hazırlanabiliyor. Kahvenin içimini daha keyifli hale getiriyor olsa da şekerli tüketilmemesi uzmanların tavsiyeleri arasında yer alıyor. Özellikle gün içinde dört bardak kahve içen kişiler bundan dolayı çok fazla şeker tüketmek durumunda kalabiliyorlar.

Aç karnına kahve içmek zararlı mı sorusuna uzmanlar bilimsel olarak kanıtlar sunarak cevap veremiyorlar. Yapılan araştırmalar sonucunda çok net bilgilere ulaşılamıyor. Kahvenin aç karnına içilmesi halinde kan şekeri kontörlünün bozulduğu konusunda bilgilere de erişmek mümkün oluyor. Kahveyi aç karnına ya da tok karnına günde dört bardak içilmesi yeterlidir.

Editör: İsmail Türk