Dr. Kalkan: Yenidoğan Sarılığı Hakkında Önemli Bilgiler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şahin Kalkan, yenidoğan sarılığının çoğunlukla fizyolojik nedenlerden kaynaklandığını ve bilirubinin vücutta normalden fazla üretilmesi ve yeterince atılamaması sonucu oluştuğunu açıkladı. Yaklaşık üçte iki yenidoğanda hayatın ilk haftasında görülen sarılık, genellikle geçici ve normal bir durumdur. Ancak, Kalkan, anne sütüyle sık sık beslenmenin (günde en az 8-12 kez) önemini vurgulayarak, su veya şekerli su verilmemesini tavsiye etti.
Dr. Kalkan, yenidoğan sarılığının tanı ve teşhis süreçlerini de detaylı bir şekilde açıkladı. Total serum bilirubin (TSB) seviyesi 5 mg/dL'yi geçtiğinde ciltte belirgin sarılık ortaya çıktığını belirten uzman, tanı için TSB testi veya transkutan bilirubin (TcB) ölçümlerinin yapıldığını, ayrıca sarılığın nedenini araştırmak için bebeğin ve annenin kan gruplarına bakıldığını, Coombs testi, tam kan sayımı ve periferik yayma gibi tetkiklerin de yapıldığını ifade etti. Fizyolojik sarılığın genellikle doğumdan sonraki 3-4 gün içinde başladığını ve 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzeldiğini, ancak yeterli beslenme ve gerektiğinde fototerapi ile hızla kontrol altına alınabileceğini sözlerine ekledi.
Fototerapinin sarılığın temel tedavisi olduğunu belirten Dr. Kalkan, ciddi vakalarda kan değişimi yapılabileceğini, nadir durumlarda ise intravenöz immünoglobulin (IVIG) gibi ilaçların kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, şekerli su verilmesinin veya anne sütünü kesmenin sarılığı azaltmayacağını, gözle kontrolün yeterli olmadığını ve mutlaka bilirubin ölçümü yaptırılması gerektiğini vurgulayarak yanlış bilinenleri düzeltti. Türkiye'de yakın tarihli bir çalışmada yenidoğanların yüzde 6,4'ünde bilirubin düzeyi kritik seviye olan 25 mg/dL'nin üzerine çıktığını, gelişmiş ülkelerde bu oranın 0.4-2.7/100.000 arasında, gelişmekte olan ülkelerde ise yaklaşık 100 kat daha fazla olduğunu ekledi.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.