Dünya’dan Naki Bakır’ın aktardıklarına göre, Türkiye'nin son yıllarda artan dış ticaret ve cari işlemler açıkları, "parasal olmayan altın" ithalatının getirilen bazı kısıtlayıcı önlemlere rağmen bu yılın ilk dört ayında artış eğilimini sürdürdü.

Nisan sonu itibariyle parasal olmayan altın ithalatı, son bir yılda 29 milyar 668,1 milyon dolarla tarihi en yüksek seviyeye ulaştı. İthalatın bu ivmeyi sürdürmesi durumunda, yıl genelinde 30 milyar doları aşması beklenmektedir. Parasal olmayan altın ithalatında en yüksek yıllık seviye 2020 yılında 25,2 milyar dolarla gerçekleşmiş, ikinci en yüksek seviye ise geçen yıl 20,4 milyar dolarla kaydedilmiştir.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, Türkiye'nin ithal ettiği altın için ödediği net döviz miktarı, parasal olmayan altın ihracatının çıkarılmasıyla birlikte, %504,8 artarak 10 milyar 945,2 milyon dolar oldu. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, ocak-nisan döneminde ödemeler dengesi kapsamında gerçekleşen dış ticaret açığı 36 milyar 341 milyon dolar olarak kaydedildi ve bu açığın yaklaşık üçte biri, net altın ithalatından kaynaklandı. Başka bir deyişle, parasal altın ticareti nedeniyle elde edilen net döviz, dış ticaret açığını %43 oranında artırdı.

Editör: Habererk Haber Merkezi