BBC Türkçe’ye konuşan hekimler, BBC Türkçe’ye konuşan hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın ASM’lere kiraladığı binalarda yıllık %70 oranında zam yaptığını, hatta bazı bölgelerde bu kira zammının %110-120 seviyesine çıktığını belirtti. Buna karşılık ödeneğe yapılan zam sadece yüzde 17,5.

Aile Sağlığı Merkezleri, çoğunlukla birden fazla hekimin görev yaptığı aile hekimliği birimlerinin bir araya geldiği sağlık merkezleri olarak tanımlanabilir. Bu merkezlerde hekimler genellikle ortak masrafları paylaşarak hizmet vermeye çalışıyorlar.

İstanbul’da bir aile sağlığı merkezindeki yedi hekimden biri olan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, bu ay hesabına yatan 16 bin liralık cari ödemenin net 14 bin lirasını sadece faturalara, kiraya ve personel maaşlarına harcadığını söyledi.

TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan da 5 hekimli bir aile sağlığı merkezinde çalışıyor. Uyan, “Bu ay bana 24 bin lira cari ödenek yattı, 20 bin lirası sadece personel maaşı ve stopajına gitti. Kiraya bu ay kişi başı 5.200 lira ödedik. Geriye kalanla da temizlik malzemeleri, faturalar, teknik masraflar” dedi.

Artan maliyetler nedeniyle şu ana kadar kaç aile sağlığı biriminin kapanmış olduğuna dair kesin bir sayı mevcut değil; ancak Türk Tabipleri Birliği (TTB), her geçen gün daha fazla hekimin sistemi terk etmeye çalıştığını ifade etti.

Temelde, aile hekimlerinin pozisyonları genellikle il/ilçe sağlık müdürlükleri veya kamu hastanelerinde bulunuyor; bu nedenle sistemi terk etmelerine engel olacak birçok faktör bulunmadığı belirtildi.

Başka bir aile sağlığı merkezine geçmek isteyen bir aile hekimi, öncelikle yeni yerleştiği merkezde bir yıl görev yapması gerekmektedir. Ancak eğer tamamen sistemden ayrılıp aile hekimliği pratiğini bırakmak istenirse, ilgili kişi kadrosunun olduğu yere geri dönebilme imkanına sahip.

Editör: Habererk Haber Merkezi