Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı bir görüşmede, CHP Lideri Özgür Özel'in yanında yer alan Namık Tan, Mehmet Uçum'un "Bir pazar notu" başlıklı yazısına "Bir pazartesi notu" başlığıyla cevap verdi. Ardından Külliye'den "Bir salı notu" başlığıyla bir yanıt yayınlandı.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Gezi Davası mahkumları için Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede yeniden yargılama talebinde bulunduğunu yazdı. Selvi, görüşme sonrasında Erdoğan'ın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile AKP Genel Merkezi'nde bir araya geldiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Selvi'nin bu yazısına Twitter üzerinden "Bir pazar notu" başlığıyla bir paylaşım yaparak yanıt verdi. Bu paylaşıma, Erdoğan ile yapılan görüşmede Özel'in yanında bulunan CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan'dan "Bir Pazartesi Notu" başlığıyla uzun bir mesajla cevap geldi.

Külliye'den gelen "Bir Salı Notu" başlıklı yanıtta, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi ve Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, diğer iki paylaşıma göre daha kısa bir mesaj yayınladı. Köroğlu'nun mesajında, "Mandacı bir yönetim istiyoruz, Türkiye'nin bölünme projesini onaylıyoruz, neo liberal politikalar ile sosyal devlet yapısını bitirmek istiyoruz, küreselcilerin doğal aile yapısını bozma planlarını destekliyoruz, teröristan kurulmasına taraftarız, eski vesayetçi yapıları tekrar ihya edeceğiz, laiklik üzerinden milletin değerleri ile kavga edeceğiz" ifadelerini kullanarak bir eleştiri yöneltti.

Namık Tan'ın mesajında, SSCB'nin Macaristan işgali ve Soğuk Savaş döneminden günümüze özgürlük karşıtı tutumları ve batı demokrasilerinde yarattığı değişimler üzerine değerlendirmeler yaptı. Tan, Prof. Dr. Raymond Aron'un "Aynı zamanda hem boyun eğmeyi hem boyun eğmeyi reddetmeyi doğrulamak mümkün müdür? Yetki ve yetkinin sınırları nedir? İşte siyasal düzenin ebedi sorunu budur" sözlerini alıntılayarak, Aron'un değerlendirmesinin bugün de geçerli olduğunu belirtti.

Tan, "AKP-MHP koalisyonu, AYM ve AİHM kararlarını uygulamayıp, anayasayı askıya alarak cumhuriyete ihanet ediyor" diyerek eleştiride bulundu ve "SSCB'de Stalin'in ölümüyle ortaya çıkan rejim muhaliflerinin de mevcut anayasanın uygulanmasını, en azından orada yazılı haklarının gözetilmesini talep ettiğini" örnek gösterdi.

DEVA Partisi'ne istifa şoku! CHP'ye katıldılar DEVA Partisi'ne istifa şoku! CHP'ye katıldılar

Tan, "Külhanbeyi üsluplu kahvehane filozoflarına asla boyun eğmeyeceğiz" diyerek, Türkiye'de tek parti ve tek adam rejimine özenenlerin alternatiflerinin Putin'in Rusya'sı, Şi'nin Çin'i ve yozlaşmış Ortadoğu ve Afrika diktatörlükleri olduğunu ifade etti. Tan, laik olmayan demokrasinin olamayacağını, tam ifade özgürlüğü, hukuk devleti, eşit anayasal yurttaşlık, ulusal egemenlikte her bireyin temsili, çoğulculuk, sivil toplum gibi temel kavramların önemini vurguladı ve "Ne olursa olsun, cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmayı mutlaka başaracağız" dedi.

Mehmet Uçum ise "Bir pazar notu" başlığıyla yaptığı paylaşımda, 'Sivil İtaatsizlik' kavramını ele aldı ve "Hak ve adalet talepli sivil eylemler ile günümüzdeki sivil itaatsizlik eylemleri arasındaki nitelik farkının görülmesi gerektiğini, aksi takdirde emperyalizmin ideolojik aygıtlarının ve projelerinin çok kullanışlı aparatları ve aktörleri haline gelinir" ifadelerini kullandı. Uçum'un bu paylaşımı, Gezi Davası'nda ceza alanların yeniden yargılanabileceğini belirten Selvi'ye itiraz ettiği yorumlarına neden oldu.

Kaynak: Haber Merkezi