KYK’nın Konya’da fahiş fiyatlarla özel şahıslardan bina kiralayarak, öğrenci yurdu yaparken, özel bir vakıf olan TÜRGEV’e 29 yıllığına öğrenci yurdu binasının bedelsiz tahsis edildiği ortaya çıktı. CHP Milletvekili Atilla Kart konuyu Meclis gündemine taşıdı.

17 Aralık operasyonun ardından Türkiye gündemine oturan kısa adı TÜRGEV olan Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Türkiye’nin birçok şehrine kurulan TÜRGEV’e ait yurtlarla tartışmalar devam ediyor. Konya’da Yazır Mahallesi’ne 200 kişilik yurt açan TÜRGEV’in yurt binasını bedelsiz bir şekilde aldığı ortaya çıktı.
Konya’da 1 yıl önce açılan TÜRGEV Yüksek Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nun binasının İl Genel Meclisi tarafından 6 Haziran 2013 tarihinde alınan kararla TÜRGEV’e 29 yıllığına bedelsiz olarak verildiği ortaya çıktı.

KYK’YA PARALI, TÜRGEV’E KIYAK
İddialara göre; Konya’da TÜRGEV’e verilen yurt binasının yapım ödeneği Vilayetler Hizmet Birliği tarafından karşılandı. 19 Ağustos 2011 tarihinde yapımına başlanan bina 4 Temmuz 2012′de tamamlandı. 1 milyon 877 bin TL mal olan bina Konya’nın hiç ihtiyacı olmadığı halde ortaöğretim yurdu olarak ihale edildi. Bina teslim edildikten sonra 1 yıl boş kaldı. Bina TÜRGEV’e verilmeden önce Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) aynı yerin 200-300 metre ilerisinde ve Bosna-Hersek Mahallesi içerisinde özel şahıslardan çok yüksek ücretlerle bina kiralayarak, öğrenci yurdu oluşturdu.

İHTİYAÇ OLMADIĞI HALDE YURT BİNASI YAPILDI
Selçuklu bölgesine yapılan bina başlangıçta ortaöğretim yurdu olarak ihalesi yapıldı. 8 Mart 2012 tarihinde bir vatandaş BİMER’e yapılan bilgi edinme kanunu kapsamında Selçuklu bölgesinde ortaöğretim yurdu ihtiyacı olup olmadığı sordu. Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise şu açıklamayı yaptı: “8 Mart 2012 tarihli 1229111 sayılı BİMER internet başvurunuz müdürlüğümüze yönlendirilmiştir. İlçemiz dağınık bir yapıya sahip olmayıp her mahalle, köy ve kasabada okullarımız mevcuttur. Ücretsiz taşıma sistemi ile tüm eğitim talepleri sorunsuz çözülmektedir. Şu ana kadar yatılı bölge ve öğrenci yurdu talebi ve sıkıntı olmamıştır. Yine de Yazır Mahallesi Şerife Akkanat İlköğretim Okulubühçesinde orta öğrenim yurdu inşaatı devam etmektedir. Ancak ilçemiz büyükşehir merkezinde olduğu için böyle bir talep olduğu takdirde kontenjanı ve boş olan Karatay ve Meram ilçesinde yurtlar mevcuttur. Sorularınız ile ilgili olarak; “İlçemizde Yatılı Bölge Okulları (YİBO) yoktur. Şu an ihtiyaç yoktur. Ancak talep olabileceği ve zorunlu kapsamına alınabileceği düşüncesiyle bir yurt inşaatı devam etmektedir.”

ATİLLA KART MECLİS’E TAŞIDI
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TÜRGEV Vakfı üzerinden, kamu kaynaklarının talan edilmesi olaylarının bir örneğinin Konya’da yaşandığını iddia ederek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Kart, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “Tarafımıza ulaşan bilgilere göre; yapım ödeneği Vilayetler Hizmet Birliği tarafından karşılanan, 19 Ağustos 2011 tarihinde yapımına başlanan, 4 Temmuz 2012 tarihinde yapımı biten, ihale bedeli 1 milyon 877 bin TL olan bina inşaatın bitim tarihinden 1 yıl kadar sonra İl Genel Meclisinin 6 Haziran 2013 tarih-281 sayılı kararıyla 29 yıllığına ve bedelsiz olarak TÜRGEV’e kiralanmıştır. 200 kişilik yurt binası olarak, TÜRGEV tarafından üniversite öğrencilerine yönelik olarak kullanılan bu bina, TÜRGEV’e 29 yıllığına bedelsiz olarak verilirken; Konya-Selçuklu ilçesinde civar mahallerde bulunan 378 öğrenci kapasiteli yurt aylık 58 bin 108,36 TL üzerinden; 740 öğrenci kapasiteli bir diğer yurt ise aylık 104 bin 41,66 TL bedel üzerinden kiralanmıştır” dedi.