Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde ilk kez oy kullanacak altı milyon genç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarı ile farklı bir liderin yönetimindeki Türkiye’yi seçmek arasında bir karar verecek.

Kamuoyu araştırmaları gençlerin oylarının seçim yarışında belirleyici faktör olacağını gösteriyor. Seçimlerde 64 milyon civarında seçmenin oy kullanması beklenirken bunların yaklaşık 13 milyonunu “Z kuşağı” olarak adlandırılan, yaşları 18-25 arasında değişen gençler oluşturuyor. Gençlerin oy tercihlerinin neler olacağını ve oylarının seçime nasıl etki edeceğini kuşak araştırmacısı Evrim Kuran, Bupar Araştırma Şirketi Başkanı Erdal Akaltun ve siyaset bilimci Edgar Şar ile konuştuk.

Bupar Araştırma Şirketi Başkanı Erdal Akaltun, gençlerle ilgili yeni araştırma raporunun sonuçlarını Cumhuriyet’le paylaştı. Türkiye genelinde yüz yüze görüşme sağlanarak toplam 3 bin yüz kişi ile, 12 bölgede yapılan araştırmaya göre gençlerin yüzde 80’i Cumhur İttifakı dışındaki partilere ve liderlere oy verecek.

Gençlerin siyasal katılımında önceki senelere göre artış olduğunu kaydeden Akaltun, “Siyasal iktidarın kendileriyle ilgili politakalarının olmaması nedeniyle gençlerin siyasal motivasyonu yoktu. İlk defa var olan düzende iktidarın değişme ihtimali gençleri heyecanlandırıyor. 1980’den sonraki sürece baktığımızda gençlerin en çok siyasal katılım sağlayacakları bir seçim olacak” ifadelerini kullandı.

Akaltun ayrıca, “Eğitim nedeniyle gitmek isteyenler dışında mutsuz oldukları için yurtdışına gitmek isteyen gençlerin yüzde 80’i iktidarın değişmesi durumunda gitmekten vazgeçeceklerini söylüyor” dedi. Akaltun son olarak araştırma sonuçlarına göre Cumhur İttifakı’nın Meclis’te çoğunluk sağlamasının mümkün olamayacağını söyledi.

Editör: Habererk Com