Türkiye genelinde AKP’ye yakın 25 sivil toplum kuruluşu (STK), gençlerin “ahlakını bozduğunu” iddiasıyla festivallerin yasaklanmasını istedi.

Yaz ayları ile birlikte geleneksel hale gelen festivaller de başladı. Belediyelerin ya da bazı kurumların organize ettiği festivallerde konserler de düzenleniyor. Bu festivallerin ahlaka aykırı olduğunu iddia eden, aralarında MÜSİAD'ın da bulunduğu  25 STK, tepkisini dile getiren bir bildiri yayımladı.

Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre, Balıkesir Sivil Toplum Platformu’nun Darıdare Tabiat Parkı’nda yapılması planlanan ve “yangın” nedeniyle iptal edilen Kazdağı Ekoloji Festivali’nin (EKOFEST) “skandal” bir açıklamayla iptalini istediği ortaya çıktı.

Platformun festivallerin iptalini istediği bildiride, festivalleri “Gayri ahlaki haram ilişkilere yönlendiren sınır tanımaz kutlama” olarak nitelendirdiği, kadın ve erkeklerin ayrı bölümlerde olması gerektiğini vurguladığı öğrenildi. Bildiride, "Gençliğin madde bağımlısı haline getirilip köreltilmesi Türkiye Yüzyılı’na zarar vermektedir" denildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, festival için 2022’de de başvuru yaptıklarını, ancak son dakikada Orman İdaresi’nden yer tahsisinin iptaline ilişkin ‘yangın’ nedeniyle bir yazı geldiğini belirterek, "Nedeninin yangın olmadığını o zaman da biliyorduk. Bu sene yangın bahane gösterilmesin diye festivali hazirana çektik. Yine son dakikada aynı nedenle iptal edildi” dedi.

ADD'DEN SERT TEPKİ

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt da yapılan açıklama ile festivalin  iptal edilmesine tepki göstererek, “İçinde Ensar Vakfı’nın da bulunduğu bu ‘düzmece’ platformun ne mal olduğu meydanda” diye konuştu.

AKP’NİN FESTİVALİNE İZİN

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin düzenlediği festival ahlaka  uygun bulunmadığı için iptal edilirken, AKP’li Balıkesir Belediyesi’nin düzenlediği ve içerik olarak EKOFEST’le aynı olan “Aremoterapi Festivali” Burhaniye Ören’de önceki gün başladı.

NE OLMUŞTU?

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen EKOFEST’e 9 Mayıs tarihinde izin verildi. Ancak  bu izin 17 Haziran’da “yangın” gerekçesiyle iptal edildi. 2014 yılından bu yana düzenlenen festival, 10 yılda 5’inci kez iptal edilmiş oldu.

İŞTE FESTİVALİN İPTALİNİ  İSTEYEN O DERNEKLER

Festivallerin yasaklanmasını isteyen Balıkesir Sivil Toplum Platformu’nda, Mercan Vakfı, MÜSİAD, İHH, Alperen Ocakları, Anadolu Gençlik Derneği, Türkiye Gençlik Vakfı, Hızıreli, Cansuyu, SANCAK, Selamet Derneği, İlim Yayma Cemiyeti, Semerkand Vakfı, ÖĞ-DER- Şuurlu Öğretmenler, ÖNDER/İmam Hatipliler, Eğitim- Bir- Sen, Müdaffa-i İslam Derneği, Güldeste, Katre, Hizmet Vakfı, Karesi Vakfı, Cihannüma, Evrensel Hafızlar, Benim yuvam, Uluçınar Derneği bulunuyor.

Editör: Yadigar Hanım