Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü’nü bu yıl, New York ’ta uğradığı 15 bıçak darbeli saldırı sonrası bir gözünü kaybeden "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi'ye  verildi.

Salman Rüşdi kimdir?

Salman Rüşdi Müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947'de Bombay'da doğdu. 1961'de lise eğitimi için Birleşik Krallık'a gönderilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te diğer Müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti.

1988, Şeytan Ayetleri ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika'da yasakla ndıktan sonra Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.
12 Ağustos 2022 tarihinde New York'ta bulunan Chautauqua Enstitüsünde gerçekleşen bir kongrede seyircilerden birisi sahneye çıkıp Rüşdi'ye yumruk attı, ardından da boynundan bıçakladı.Rüşdi, uğradığı bıçaklı saldırı sonucu bir gözünü kaybetmişti.
Dünyanın İlk 100 Entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 10., 2008 yılında 23. sırada yer aldı.
1989'da yayımlanan Şeytan Ayetleri romanı, İslam peygamberi Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almıştı.
 

Editör: Habererk Com