İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, altın piyasasındaki son durum ve fiyatlardaki düşüşün nedenleri üzerine açıklamalarda bulundu. Atayık, vatandaşların fiyatlardaki düşüşü bir fırsat olarak değerlendirebileceğini belirtti.

Son dönemde altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, piyasalarda hareketliliğe yol açtı. ABD'den gelen enflasyon verilerinin altın fiyatlarını düşürdüğü gözlemlendi. Darphane'de artan talep nedeniyle çifte vardiya sistemine geçildiğini ifade eden Atayık, Darphane yönetimiyle iyi bir diyalog içinde olduklarını ve sektörün taleplerini hızla ilettiklerini söyledi.

Yerel seçimler öncesinde artan talebi karşılamak için Darphane'nin iki vardiyalı sisteme geçtiğini ve Ramazan Bayramı haftasında fazla mesai yapıldığını hatırlatan Atayık, altın fiyatlarının ons fiyatındaki artışla rekor seviyelere ulaştığını, ancak sonrasında bir geri çekilme yaşandığını belirtti. Kapalıçarşı ve semt kuyumcularında seçim öncesindeki yoğunluğun azaldığını, ancak fiyat düşüşlerini fırsat bilenlerin altın alımına devam ettiğini ifade etti.

Atayık, Darphane'nin Kartal'daki yeni fabrikasının Haziran sonu veya Temmuz başında faaliyete geçmesinin beklendiğini ve günlük altın üretiminin 6 tona çıkacağını, bu sayede piyasadaki talep kaynaklı sorunların ortadan kalkacağını söyledi. Beşiktaş'taki mevcut yerleşkede tek vardiyada 400-450 kg, iki vardiyada 600-650 kg ve üç vardiyada 850-900 kg altın üretim kapasitesine ulaşılabileceğini belirtti.

Emekliliğiniz yanabilir! Hemen kontrol edin Emekliliğiniz yanabilir! Hemen kontrol edin

Altın fiyatlarındaki düşüşün tamamen yurt dışı kaynaklı olduğunu açıklayan Atayık, ons fiyatlarındaki gerileme, FED'in faiz indirimi kararının gecikmesi ve yılın ikinci yarısına sarkması gibi faktörlerin etkili olduğunu söyledi. Ayrıca, merkez bankalarının altın stoklarını artırması, Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail'in Gazze'ye saldırısı gibi konjöntürel gelişmelerin altın fiyatlarını yükselttiğini ifade etti.

Piyasa uzmanları ve analistlerin orta ve uzun vadede altın fiyatlarının yükselişe geçeceğini öngördüğünü belirten Atayık, yatırımcılara panik alım ve satımdan kaçınmalarını, altın fiyatlarındaki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmelerini önerdi. Dünya genelinde yaşanan gelişmeler ve krizler süreceği sürece altın fiyatlarında dalgalanmaların da devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi