Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yenikent-Ulus-Karapürçek Metrobüs Hattı’nda test sürüşlerine başladığını duyurdu. Bu yeni hizmet, başkentin toplu taşıma ağını genişleterek, vatandaşlara daha rahat ve güvenli bir ulaşım alternatifi sunmayı amaçlıyor. Yenikent, Ulus ve Karapürçek bölgelerini kapsayan bu yüksek kapasiteli elektrikli metrobüs (e-BRT) hattı, seyahat sürelerini önemli ölçüde kısaltacak.

EGO Genel Müdürlüğü tarafından yapılan test sürüşleri, projenin yolculuk sürelerini ne kadar azaltacağını değerlendirmek için gerçekleştiriliyor. Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ankara’da metrobüs dönemini başlatıyoruz. Yenikent-Ulus-Karapürçek Hattı’nda test sürüşlerine başladık. Çevreci ve sürdürülebilir ulaşım çözümleriyle şehrimizi geleceğe taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Projenin ilk aşamasında günlük 200 bin yolcu taşıması bekleniyor. Şu anda 25 metre uzunluğundaki dizel araçlar test edilmekte ve yakın zamanda elektrikli modeller de devreye alınacak. Proje tamamlandığında, ayrılmış yol kesimlerinde hizmet vermeye başlayacak olan e-BRT, 2035 yılına kadar günde 300 bin yolcuya hizmet vermeyi hedefliyor. Hattın güzergahı Yenikent merkez, Ayaş Yolu, İstanbul Yolu, Yenimahalle Kavşağı, Ulus ve Karapürçek Mahallesi olarak planlandı.

EGO Genel Müdür Yardımcısı Taylan Engin, test sürüşleri hakkında şunları söyledi: “25 metre uzunluğundaki bu araçlarla şu an dizel modellerin testlerini yapıyoruz. Elektrikli bir sistem üzerinde çalışıyoruz ve bu testlerle aracın performansını ve kapasitesini değerlendiriyoruz. Teknolojik donanımı yenilenmiş ve yolcu kapasitesi yüksek olan bu araçlar, projenin ilerleyen aşamalarında Karapürçek’e kadar ayrılmış bir yol şeridinde çalışacak. Şu anda yolcularımızla test ediyoruz ve onların geri bildirimlerini alıyoruz. Umarız Ankara’ya yüksek kapasiteli bir taşıma hizmeti sunmuş olacağız.”

Karıncalardan kurtulmanın doğal yolları… Karıncalardan kurtulmanın doğal yolları…

E-BRT hattında çalışacak olan araç filosu, başlangıçta 25-36 metre uzunluğunda 30 adet lastik tekerlekli tramvay modeli elektrikli otobüslerden oluşacak. Bu otobüsler, demiryolu tasarım standartlarına uygun, tren kontrol sistemine ve yüksek sürüş konforuna sahip olacak şekilde tasarlandı. Sıfır emisyonlu ve yüksek manevra kabiliyetine sahip bu araçlar, katener hattına ihtiyaç duymadan, akıllı güç yönetimi teknolojisiyle donatılmış ve yüksek kapasiteli batarya sistemleri sayesinde, başlangıç ve son duraklarda kurulacak şarj ünitelerinde sadece 12 dakikada şarj olabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi