Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katıldığı üçlü barış zirvesi, 1.5 saat sürdü. Saat 11.20'de başlayan zirve, saat 12.50'de sona erdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Antalya’da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna Dışileri Bakanı Kuleba: "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi."

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:

"Avrupa Ukrayna'da ölümcül silahları teşvik ediyor.

Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz."

KUBELA'DAN AÇIKLAMALAR

İşte Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın açıklamasından öne çıkanlar;

- Bu toplantı hem kolaydı hem zordu. Zordu çünkü ben elimden geleni yaptım. Amacım en azından diplomatik bir çözüm bulmaktı. En trajik durum şu an Mariupol'de yaşanıyor. Kent bombardıman altında havadan bombardıman altında. Ve ben de insani bir amaçla buraya geldim. Amacım insani bir koridorun oluşmasını sağlamak Mariupol'den sivillerin çıkışını sağlamak için. Ne yazık ki Bakan Lavro bu konuda kararlılık sergilemedi ancak ilgili yetkililerle yazışacağını belirtti. Biz aynı zamanda 24 saatlik ateşkes kısmını da ele aldık. Herhangi bir ilerleme kaydetmedik bu konuda. Öyle gözüküyor ki farklı karar alıcıların devreye girmesi gerekecek. Çabalarımızı sürdürmeye karar verdik. Bu formatta yeniden görüşürüm.

LAVROV'DAN AÇIKLAMALAR

Görüşmenin ardından bir açıklama da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan geldi.

Lavrov'un açıklamalarının satırbaşları:

"Erdoğan'ın Putin ile yaptığı görüşme sonrasında bu toplantının kararı alındı.

Tek söylemek istediğim şu, bu temaslar sonucunda bir katma değer elde etmek gerekir.

Bugünkü görüşmede şu anlaşıldı aslında müzakerelerin yerini alacak bir şey yoktur. Biz Türk arkadaşlarımızın insiyatifinde özellikle insani konuları ele aldık ve askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tür tedbirler aldıklarını açıklamaya çalıştık. Ki siviller aslında gönüllü taburlar tarafından kullanılıyor.
Biz aynı zamanda Rus tarafının günlük olarak insani koridor açılması konusundaki önerisini tekrarladık. Bu önerimiz halen geçerli. En güvenli en etkili güzergahların seçilmesini amaçlıyoruz."

Editör: TE Bilişim