Karabağ Zaferi ile Başkomutan İlham Aliyev liderliğindeki Azerbaycan ordusu Kafkasya’da kanayan bir yarayı kapatmayı başardı:

"Azerbaycan yıllardır dört BM kararını yok sayan Ermeni terörüyle mücadele ediyor ve kelimenin tam anlamıyla bölgede kalıcı barış ve istikrarın garantörü haline geldi."

Bugün sadece Azerbaycan’ın değil, Ermenistan dahil tüm bölge ülkelerinin Kafkasya’da barış ve istikrardan yararlanacağını herkes biliyor. Cumhurbaşkanlarının Türkiye ziyareti ve iki ülke arasında imzalanan Şuşa Deklarasyonu bunu teyit etmektedir. Karabağ Zaferi’nin Azerbaycan, Kafkaslar ve dünya için faydalarının değeri zamanla daha iyi anlaşılacaktır. Bu zaferle birlikte Karabağ’ın her yerinde istikrar, barış ve umut hakim oldu.

Şuşa Deklarasyonu ülkelerin kalkınması için ek fırsatlar yaratacak yeni bir uluslararası işbirliği platformudur diyebiliriz. Altı ülkeyi – Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Gürcistan’ı birleştiren yeni platformla bölgede istikrar sağlanacak ve düşmanlıklar ortadan kalkacak. Yeni platform tüm bölgenin kalkınmasına hizmet edecek. Kalıcı barışın yolu, bölgedeki tüm halkların ve devletlerin karşılıklı güven ve işbirliğinden geçmektedir. Bu ortamın oluşması için en iyi dayanakların Azerbaycan’ın tarihi, kültürü ve devlet politikası olduğunu söyleyebiliriz.

Cumhurbaşkanlarının ziyareti, bölgede yeni bir kalkınma döneminin başladığını gösterdi. Nahçıvan ile Bakü’yü birbirine bağlayacak Zengazur koridorunun bölgemize getireceği rahatlığı ve zenginliği anlatmak mümkün değil. Karabağ aynı zamanda dünyayı siyasi ve ekonomik çıkarları için bir arena olarak görenlerin hesaplarının da çiğnendiği bir yerdir. Üstelik tüm bu süreçler hem Azerbaycan hem de Ermenistan için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Ermeniler, Zengezur koridorunda faaliyete geçecek demiryolu ile Moskova’ya ve tüm dünyaya kolayca ulaşabilecekler, böylece ablukadan kurtulabilecekler. Ermenistan, Azerbaycan ile sorunlarını çözerken Türkiye de gerekli adımları atacaktır. Türkiye sınırının Ermenistan’a açılmasının faydaları bununla da bitmiyor. Bu zafer herkes için ortak bir zafer olacaktır.

İşgale son veren birlik ve kardeşlik büyük bir tarih yazdı. Azerbaycan ve Türkiye tüm tarihsel dönemlerde yan yana olmuştur. Bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı konuşmada dile getirdi. Türkiye bu cihat sırasında hem devlet hem de millet olarak tüm kalbiyle Azerbaycan’ın yanında yer almıştır. Türk yetkililer, Türkiye’nin kurtarılan toprakların ihyasına da katkıda bulunacağını konuşmalarında defalarca vurguladılar. Bugün Ermeni ayrılıkçıların harabeye çevirdiği Karabağ’da yollar yapılıyor, su boruları yapılıyor, elektrik santralleri yapılıyor ve devreye giriyor. Altyapı tesisleri yapılıyor. Kardeş Türkiye’nin de bölgedeki okulların, hastanelerin ve diğer sosyal tesislerin inşasında yakından ilgileneceğinden eminim”.

Editör: TE Bilişim