Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Orman Genel Müdürlüğü ile Baykar Savunma arasında 14 Nisan 2021 tarihinde imzalanan anlaşmaya göre yangın tespiti ve müdahalesi için saat uçuşu üzerinden 3 adet İHA kiralandığını, OGM’nin ihale şartnamesinde yer almasına rağmen Baykar Savunmanın Adana yangın tespit ve müdahale İHA’sı için teklif vermediği açık kaynaklarca ifade edilirken; Antalya, Muğla ve Manisa için İHA’lara tedarik edilmesi gereken Star Safir 380 isimli kamerayı OGM’nin tedarik ettiğini Adana içinse böyle bir şartın yer almadığı ifade etti.

Bu anlaşmaya rağmen görevi yangın tespit, müdahale ve söndürme süresini kısaltmak olan İHA’lar, ciğerlerimiz yanarken hangi bölge üzerinde uçuştaydı, hangi bölgelerde yangının kontrol altına alınmasında etkili rol oynamıştır.!

İhale şartnamesinde Adana da varken teklif verilmeyerek Adana’ya üvey evlat muamelesi yapılmıştır.

Koncuk, OGM’nin ihale şartnamesinde yer almasına rağmen Baykar Savunma Adana’da çıkan yangınlar için tespit ve müdahale için neden teklif vermediğinin gerekçesinin kamuoyunla ivedilikle paylaşılması gerektiğini kamuoyu ile paylaştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek verdiği önergede şartnamede yer almasına rağmen Orman Genel Müdürlüğü tarafından ihale şartları neden yerine getirilmemiştir? Sorumlular hakkında gerekli işlem başlatılmış mıdır? diye sorduğunu belirtti.

Editör: TE Bilişim