Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir süre önce gündeme gelen sahte ilaç ve ilaz krizine yönelik açıklamalarda bulundu. Koca, yeni kalite gerekliliklerini zorunlu hale getiren kılavuz değişikliğiyle daha önce ilaç alınmayan bir ülkeden ilaç alınmasının önünün açıldığı yönündeki iddiaların mesnetsiz olduğunu söyledi.

Tespit edilen sahte ilaçlar hakkında 2019 yılında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlatan Koca, kılavuz değişikliğinin bazı ülkelerden ilaç ithalatının önünü açmak için yapıldığı iddialarını ise yalanladı. 

Son olarak Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), "sahte kanser ilacı" iddialarını doğrulamış kuruma sunulan numunelerin orijinal olduğunu, depolardaki numunelerin sahte olduğunu açıklamıştı.

TİTCK, 'yurt dışından getirilmek istenen bir ilaca yönelik yapıldığı' öne sürülen kılavuz değişikliği iddialarına ilişkin "Yeni kalite gerekliliklerini zorunlu hale getiren kılavuz değişikliğiyle daha önce ilaç alınmayan bir ülkeden ilaç alınmasının önünün açıldığı yönündeki iddialar mesnetsizdir" açıklamasında bulunmuş, Bangladeş'ten ilaç ithalatının önünün açıldığı iddialarını da yalanlamıştı.

Editör: Yadigar Hanım