Yaz aylarının gelmesi ve sıcak havaların artması ile birlikte bebeklerde pişik ve isilik sorunlarında da artış söz konusu. Bu sıcak havalarda bez kullanan bebeklerin, bezin bulunduğu bölgelerde pembe kırmızı minik minik noktalar ya da döküntüler olması olasıdır. Bunun sebebi cildin havasız ve ıslak kalmasıdır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Ahmadova, pişik ve isilik ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler konular hakkında bilgi verdi. “Pişik, derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozulup iltihaplanmasıyla ortaya çıkan döküntü ve kızarıklık anlamına gelmektedir. Bebeklerde idrar kaçırma ile ilgili olabilmektedir. Bebeğin bez bölgesinde kızarıklık veya daha ağır bulgularda açık yaralar ortaya çıkabilmektedir. Hafif pişik sorunlarında döküntüler 3-4 günde kendiliğinde düzelirken, sorun daha uzun sürerse tedavi edilmesi gerekmektedir.”
Pişik ve isilik için alınması gereken 5 önlem;
-Havalandırma (Çocuğun pişik ya da isilik olan bölgesi sık sık havalandırılmalıdır.)
-Petrolatum, çinko oksit veya lanolin içerikli bariyer krem kullanımı önemlidir. (Cildi onaracak özellikleri olan, çocuğun cildine zarar vermeyecek bebek kremi kulanımı)
-Su ve pamuk veya tek kullanımlık su emdirilmiş mendil ile bez bölgesinin temizlenmesi gerekir.
-Kullanılan bezin özelliği ve kullanılan bezin değişim sıklığı önemlidir. (Yüksek emme kapasitesi bulunan bezlerin tercih edilmesi ve bebeğin yaşına kilosuna göre bez seçimi yapılması gerekir.)
-Bez bölgesinin açık bırakılarak kuruması da pişiği önler.
Pişik ya da isilik olan bebeklerin vücutlarında kırmızı, pembe noktalar oluşur, kaşıntı, döküntü, batma, karıncalanma başlar ve bebeğin huylanmasına, ağlamasına ve rahatsız olmasına sebep olur. Aynı zamanda bebekte ateş, kusma, mide bulantısı ve ağrı yapar. Pişik ya da isilik olan bebeklerin ilk olarak doktor kontrolüne gidip tedavilerinin uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir.