Boş zamanlarınızda önceden hazırlayıp, buzluğa atabileceğiniz tariflerle hem zamandan tasarruf edebilir hem de daha az yorulmuş olursunuz. İşte birbirinden lezzetli o tarifler:

1-ZEYTİN YAĞLI YAPRAK SARMA

Malzemeler

300 gram yaprak

İçi için

3 büyük soğan

1 büyük bardak pirinç

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı toz şeker

Tuz

Karabiber

Yenibahar

Sosu için

1 dilimlenmiş limon

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 bardak su

Zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?

1. Minik küpler şeklinde doğradığınız soğanları bir tencerede yağda kavurun. Pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından kalan malzemeleri ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin.

2. Harç ılınınca yaprakları düz zeminde açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar harçtan koyup kenarları içeri katlayarak sıkıca ince şekilde sarın ve tencereye dizin. İşlem bittikten sonra sosunu üzerinde gezdirin.

3. Üzerine ağır tabak kapatıp 30-40 dakika kadar pişirin.

2-İÇLİ KÖFTE

Malzemeler

1 su bardağı ince bulgur

1 yemek kaşığı biber salçası

1 su bardağı un

Tuz

İç harcı için:

500 gram kıyma

1 yemek kaşığı domates salçası

1 orta boy soğan

125 gram tereyağı

Karabiber

Tuz

İçli köfte nasıl yapılır?

1. Soğanları doğrayın. Yağı erittikten sonra soğanları atıp, pembeleşene kadar yağda çevirin. Kıymayı da ilave edip kavurun. Domates salçası, karabiber ve tuzu koyup biraz daha kavurduktan sonra karışımı buzlukta donmaya bırakın.

2. Derin bir tepside bulguru ayıklayın. Üzerine çok az su ilave ederek yoğurun. Azar azar unu katın. Tuz ve biber salçasını da ilave ettikten sonra yoğurmaya devam edin.

3. Bulgur ele yapışmamaya başlayınca yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve bunlara yuvarlak şekil verin. Elinizi sürekli ıslatarak kahve tabağı şekli verdiğiniz köftenin içine dondurulmuş içten 3-4 yemek kaşığı koyarak yumurta biçimi verin ve ağzını kapatın. Hazırladığınız içli köfteleri kaynar suya atıp kaynatın.

4. Köftelerinizi bol bol yapıp fazlasını pişirmeden buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkardığınızda doğrudan kaynar suya atıp haşlayacağınız köfteler birkaç dakika içinde servise hazır olacaktır.

3-EN LEZZETLİ KAVURMA TARİFİ

Malzemeler

1 kilogram kuzu veya dana kuşbaşı et

2-3 adet defne yaprağı

1 adet kabuğu soyulmuş bütün soğan

Biraz sıvı yağ

Biraz tereyağı

Tane karabiber

Tuz

Kekik

Kavurma nasıl yapılır?

1. Kuşbaşı eti tencereye koyup ilk önce harlı ateşte rengi dönüp kendi suyunu salana kadar kavurun. Suyunu salınca kısık ateşe alıp içerisine tane karabiber, soğan ve defne yaprağını bırakıp yavaş yavaş pişmeye bırakın. Suyunu çekene kadar tencereyi sallayarak kavurun.

2. Suyunu çektikten sonra soğanı, defne yaprağını ve tane karabiberi içinden çıkarıp, biraz sıvı yağ biraz da tereyağı ve tuz koyup yağda kavurup ocağınızı kapatın.

3. Servis esnasında isteğe bağlı olarak kekik ve çekilmiş karabiber ile servis yapın.

4-DEREOTLU POĞAÇA

Malzemeler

1 paket poğaça hamuru

1 demet kıyılmış dereotu

1 kase lor peyniri

Üzeri İçin

1 adet yumurta sarısı

Yeteri kadar çörek otu

Dereotlu poğaça nasıl yapılır?

1. Mayalanmış poğaça hamurunu 2 dakika kıyılmış dereotu ile yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve elinizde açın.

2. Ortalarına birer tatlı kaşığı lor peyniri paylaştırın ve kapatıp yuvarlayın.

3. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı dizip bu şekilde yarım saat daha dinlendirin. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kızarana kadar pişirin.

5-BUZLUK ŞEKERPARESİ

Malzemeler

 Hamuru için;

250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

2 çay bardağı pudra şekeri

2 yumurta

1 paket kabartma tozu

1, 5 çay bardağı irmik

Aldığı kadar un

Şerbeti için;

3 su bardağı şeker

3, 5 su bardağı su

Çeyrek limonun suyu

1 paket vanilya (şerbet ocaktan alınınca eklenecek)

Üzeri için;

Ceviz yada fındık

Buzluk şekerparesi nasıl yapılır?

1. Karıştırma kabına oda sıcaklığındaki yağı ve pudra şekerini koyun, iyice karıştırın.

2. Yumurtaları ilave edin, karıştırmaya devam edin.

3. Diğer malzemeleri de ilave edin ve aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur elde edin.

4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine ceviz ekleyip 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.

5. Fırından çıkan sıcak şekerpareleri tamamen soğumaya bırakın ve hava almayan bir kaba koyup buzluğa koyun.

6. Şereflendireceğiniz zaman buzluktan çıkarın ve tepsiye dizin. O tepside buzunu çözdükten sonra sizde şerbetini kaynatın. Aşağı yukarı 1 saatte buzunu çözünüyor.

7. Şerbeti için, şekeri ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan 8 dakika sonra bir kaç damla limon suyu ilave edin. 3-4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ocağın altını kapatınca vanilyayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Şerbeti kaynakken çözünmüş olan şekerparelerinizin üzerine dökün. Bu aşamada dökerken eğer hemen çekiyorsa şerbetini kontrollü dökün,   şerbetin tamamını kullanmayın. Yani şekerparenin durumuna göre kontrollü ayarlayın.

Editör: Gökçe Sevim