2021 yılında Türkiye'nin en çok kâr eden eğitim kurumu olan İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin de sahibi Can Holding, 2022’nin şubat ayında Doğa Koleji'ni satın aldı. 52'si okul toplam 100 kampüsü olan Doğa Koleji, İstanbul Bilgi Üniversitesi’ni de bünyesinde bulunduran Can Eğitim Grubu tarafından alınan okulda eğitim veren öğretmenler, haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yapmıştı.

Devir işlemlerinin ardından açıklama yapan Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Can ise yeni gelişmeyi çalışanlarına “Değerli çalışma arkadaşlarımız, eğitim sektöründe 20 yıllık deneyimiyle Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından Doğa Koleji, en köklü ve yenilikçi vakıf üniversitelerinden İstanbul Bilgi Üniversitesini bünyesinden barındıran Can Eğitim Grubumuza katıldı. 2019 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi ETA Vakfı bünyesinde eğitim hayatını sürdüren Doğa Koleji’nde, İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliği ile güçlü bir kurumsal altyapı kurmayı, anaokulundan üniversiteye uzanan uluslararası ve yenilikçi bir eğitim modeli ile yolumuza devam etmeyi hedefliyoruz. Bu iş birliğinin tüm Doğa ailesine başarı ve mutluluk getirmesini diliyorum” sözleriyle duyurmuştu.

CAN HOLDİNG AKP'Lİ SAVCI SAYAN'A DESTEK VERMİŞTİ

Yaklaşık 260 milyon TL kâr ile Türkiye’nin en çok kar eden eğitim kurumu olmasına rağmen, çalışanlarının sorun yaşadığı okul yatırımı ile ilgili sosyal medyada yeni bir iddia ortaya atıldı.

Sosyal medyada platformu Twitter’da bir kullanıcı Can Holding yönetiminin Ağrı Büyükşehir Belediye Başkanı Savcı Sayan’ı ziyareti ile ilgili yapılan “Her şey bilgimiz dahilinde, Ağrı diyince akla biz geliriz” paylaşımını alıntılayarak “Ağrı merkezli Can Holding, bir anda Bilgi Üniversiteni, Doğa Kolejini ve Tokai markasını satın alıyor. Kemal ve Can kardeşler. Ne kadar ilginç değil mi?” diye sordu.

Can Holding, 2019 yerel seçimlerinde Ağrı Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan Savcı Sayan’a da destek vermişti.

CAN HOLDİNG

Kemal Can ve Kemal Can’ın sahibi olduğu Can Holding’in benzin istasyonları, otelleri, hastanesi bulunuyor.

Akaryakıt, madeni yağ ve LPG sektörlerinde faaliyet gösteren Energy Petrol, otomotiv grubu başta olmak üzere endüstriyel yağlarda antifriz çeşitleri, oto bakım ürünleri üretimi ve satışı yapıyor.

Şirketin bünyesinde Energy Petrol, Golden Hill Fotel, Mediza Hospital, Telefox, Awox, Energia ve Tectone gibi markalar yer alıyor. Holding’in başkanlık koltuğunda ise Kemal Can oturuyor.

DOĞA KOLEJİ

Sözcü Gazetesi yazarı Serpil Yılmaz da Doğa Koleji’nin önceki yöneticilerinin 700 milyon liralık yolsuzluk yaptığına dair kaleme aldığı yazıda bazı iddialarda bulundu.

Yılmaz, şunları aktardı:

“Bundan 20 yıl önce faaliyete başlayan Doğa Koleji son 2 yılda “2.5 kez” el değiştirdi.

Yılın başında Bilgi Üniversitesi'nin sahibi Can Holding'e geçen (20 kampüs 64 okul) İTÜ ETA Vakfı Doğa Okulları'nda, önceki yöneticilerin 700 milyon liralık yolsuzluk yaptığı iddiası ortaya atıldı.

Doğa Okulları'nın bağlı olduğu İTÜ ETA Vakfı iştiraklerinden Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri A.Ş, 2021 Haziran'ında 20 okulu Kahramanmaraşlı eğitim yatırımcısı Halil Gürsoy'un şirketi “Gürsoy Cemre Özel Eğitim ve Öğretim” şirketine devretmek üzere anlaştı.

Ortaklar yeni kadrolar oluşturdular, üçüncü şirketlerle sözleşmeler imzaladılar.

Alacaklı kamu bankası Vakıflar Bankası, “bilgileri dışında imzalanan” sözleşmeye 14 Ocak 2022 tarihli ihtarda bulundu ve okulların Gürsoy'a devir işlemlerinin durdurulmasını talep etti.

Devirin iptali ile birlikte Doğa Okulları'nın borçlarını ödeme “kabiliyetine” kavuşabilmesi için yeniden “müşteri” arayışına çıkıldı.

Türkiye'de “Saray” icazeti alınmadan bakkal dükkanı bile devredilmediği bir durumda, “uzlaşıya” yakın, “eğitimci” bir talip arandı.

Can Holding bulundu.

2020-2022 yılları arasında İTÜ Eta Vakfı Doğa Okulları; geçmişten devraldıkları banka, SGK ve vergi borçlarını ödeyemedikleri gibi, yeni borç yükü de oluşturmuşlardı.

1.4 milyar lira ile devralınan borç, 2.3 milyar liraya çıkmıştı.

Dönemin İTÜ Rektörü Prof. Mehmet Karaca ve yardımcısı Serhat Özeren'in İTÜ ETA Doğa Okulları yönetiminde olduğu 2 yıllık dönemle ilgili yapılan incelemelerde “emniyeti suistimalden, zimmete para geçirmeye” kadar çeşitli “yolsuzluk-usulsüzlük” iddialarının içinde yer aldığı raporlar yargıya taşındı.

Arı İnovasyon'dan devraldıkları banka kredi borcunu yapılandırdıklarını belirten Can Holding kaynakları; geçmiş döneme ait faiz yükünü de sıfırladıklarını, banka, SGK ve vergi borçlarını yapılandırdıklarını söylüyorlar.

Can Holding, önümüzdeki 5 yılda eğitim yatırımlarına ayırdığı 100 milyon dolarlık bütçeden, 81 ile yaymayı planladıkları Doğa Okulları'na da pay ayırmış.

Doğa Okulları'nda yaşanan süreci özetlemek için 2002 yılına kadar gitmek gerekecek

Eğitimci Fethi Şimşek tarafından kurulan Doğa Okulları zinciri, 2016 yılında Saçaklıoğlu ailesinin sahibi olduğu Metal Yapı Konut bünyesine geçmişti.

Metal Yapı Konut bünyesinde kurulan Asist Öğretim Kurumları çatısı altına alınan okullar; toplamı 1.4 milyar liraya ulaşan banka, SGK, vergi ve piyasa borç yüküyle karşı karşıya kalmıştı.

Dönemin İTÜ Rektörü Karaca, İTÜ camiasının karşı durmasına aldırış etmeden, İTÜ öğretim üyelerinden Özeren'i de yanına alarak, iktidarın eteğine yapıştı.

Karaca, İTÜ'de “kendine teslim olacak” bir vakıf buldu, o da aktif olmayan özel şirketlerin kurduğu İTÜ ETA'ydı.

2020 yılında Doğa Kolejleri bu bünyeye alındı.

Karaca'nın yerine Prof. Dr. İbrahim Koyuncu'nun atanmasıyla, Arı İnovasyon'un idari yapısı baştan aşağı yenilendi.

Metal Yapı Konut'un gayrimenkul projeleri  bankaların elinde kaldı.

Üzerlerinde yüzlerce haciz bulunuyor.

23 dönümlük Zekeriyaköy arsası üzerinde 684 haciz, Kemerburgaz İTÜ ETA Doğa Koleji kampüsünün üzerinde 678 haciz var.

Ayrıca yine aynı şirketin üzerine kayıtlı 8 araca da toplam 710 haciz gelmiş durumda.

AKP yöneticilerinin ve milletvekillerinin de aracılığında gerçekleşen devirlerde, aracılar-tefecilerden başka kazanan olmadı…

Doğa Koleji'nden ayrılan öğretmenlerin Asist aleyhine açtıkları tazminat davalarını takip eden Av. İbrahim Şen, okuldan alınan öğrencilerin kayıt paralarını geri alamayan veliler tarafından açılan davaların da sürdüğünü belirtiyor.

Ticaret Sicil kayıtlarında 15 Ocak 2020 tarihli yönetim kurulu kararı ile Asist Öğretim Kurumları yönetim kurulu başkanı Vedat Saçaklıoğlu'nun görevini Özeren'e devrettiği yazıyor.

Şen, şirket devirleri ile ilgili ticaret sicil kaydına rastlanmadığına işaret ediyor.

Karaca ve Özveren bu kadar “davanın” altından nasıl kalkar; yeni ifşaatlar ortaya çıkar mı; göreceğiz.

Doğa Okulları'na gelince yeni yapılanma ile büyümeye devam edeceği iddiasında…"

Editör: Yadigar Hanım