Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bina güvenliği ve zemin konusu yeniden gündeme gelirken, uzmanlar, bina ve zemin bağlantısının doğru kurulması gerektiğini vurguladı. İnşaat mühendisi Cemal Doğan, Bilimsel veriler ışığında gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, bölgedeki zeminde zayıflık olduğunu ve zemin ile bina bağlantısının doğru kurulmadığını söyledi.

Son depremlerde bina zemin bağlantısının öneminin öne çıktığına dikkat çeken Doğan, "Örneğin son depremlerde de gördüğümüz gibi bir bina temelden koparak yan yatmış, ancak yapı taşıyıcılarında yoğun bir hasar oluşmamış. Baktığımız fotoğrafa istinaden yorum yapmak ne kadar zor olsa da o bölgede zeminde zayıflık olduğunu ve zemin ile bina bağlantısının doğru kurulmadığını söyleyebiliriz. Tam da bu yüzden, bizim gibi deprem ülkelerinde, yapı inşa süreçlerinde yeni teknolojilerin değerlendirilmesi şart” dedi.

"TÜM BİLGİLERİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR"

Kahramanmaraşlı merkezli depremlerde zarar gören yapıları, zemin ve yapı tekniği açısından değerlendirip önerilerde bulunan Doğan,"Kahramanmaraş’ta şiddeti 7’den büyük iki depremin yanı sıra onlarcasının 5 ve 6 büyüklüğünde ölçüldüğü deprem zinciri, maalesef hasar ve kayıpların boyutunu ağırlaştırdı. Yapılan açıklamalarda, Kahramanmaraş merkezli depreminin hissedilir şiddetinin 12 olduğunu ve Anadolu levhasının 4 metre kaydığı paylaşıldı. Ortaya çıkan tablo, depremle ilgili bugüne kadar kabul ettiğimiz tüm bilgileri yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini gösterdi. Zemin yapılarından altyapı planlarına, üst yerleşim alanlarından bina yapım tekniklerine, deprem anı ve sonrası afet yönetim planından olası depremlerin ardından kurulacak müdahale bölgelerine kadar birçok konunun yeniden değerlendirilerek yeni fikirler geliştirilmesini zorunlu kıldı” diye konuştu.

DHA

Editör: Yadigar Hanım