Cem Gürdeniz Paşa'nın Bugünkü sosyal medya hesabından ; Akdeniz gazının İsrail'le  yaptıkları anlaşma sonucu Kıbrıs- Rum üzerinden tankerlerle  İtalya ve Avrupa'ya taşınma anlaşması yapıldığını paylaştı.

 İsrail ile Güney Kıbrıs Rum yönetimi,Leviathan doğal gaz yatağından çıkarılan İsrail gazının denizaltı borusuyla Limasol'a getirilerek burada inşa edilecek sıvılaştırma tesisindeki işlem sonrası LNG tankerleri ile  Avrupa'ya taşınması konusunda anlaştılar. Diğer yandan Güney Kıbrıs Rum-İsrail savunma işbirliği faaliyetleri hız kesmiyor. Geçen hafta anlaşması "IASON-1/2023-Blue Sun 1"adlı hava tatbikatı yapıldı.İsrail savaş uçakları Baf'taki Andreas Papandreu askeri havaalanına inip kalktı.  Rum savunma sistemleri denendi. Düşmanın senaryoda kim olduğunu söylemeye gerek yok. 
Türkiye Doğu Akdeniz’de pasif duruma geçince sonuç ortada. Diğer yandan KKTC’de bazı zengin israil vatandaşlarına KKTC vatandaşlığı ile arazi alım izni ve İnşaat ruhsatı veriliyor. İsrail’in Türkiye ve KKTC perspektifi karışık görünüyor. Aynı karışıklık KKTC için geçerli. Bir yanda düşmanca tutum diğer yanda ekonomik imtiyaz ve avantajlar bir arada yürümez.

Ekran görüntüsü 2023-05-18 001644

Editör: Habererk Com