Türkiye’nin hububatta dışa bağımlı hale gelmesi ve maliyetlerin yükselmesiyle tarlasını ekmeyen çiftçiler, endişelerini CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem'e anlattı.

Şile'nin köylerini gezerek, vatandaşların sorunlarını dinleyen Erdem, çiftçilerle birlikte maliyet hesabı da çıkardı. Şile'nin Akçakese Köyü'nde 5 dönümlük arazisi bulunan bir buğday üreticisi ile sohbet eden Erdem, "Durmuş amca ile beraber bir yolculuğa çıktık. Onun sürekli yaşadığı çiftçi olarak toprakla sürekli haşır neşir olan bir toprak emekçisi olarak her gün yaşadığı olayı beraber yaşadık. Önce bir benzinliğe gittik. Burada 50 litre yaklaşık 70 litre alıyor ama içinde 20 litre var bayağı tasarruflu kullanmış çiftçimiz. 50 litre mazotu bin 405 TL aldık. Bunun ortalama bin 600 lira olduğunu var sayalım. Durmuş amcanın 5 dönümlük buğday ekiminde çiftçinin kazancı nedir bugünkü fiyatlar üzerinden bunun hesabını yaptık. Şimdi durmuş amcaya da soracağım. Biz bu tarlayı iki defa süreceğiz doğru değil mi? Biz her sürmeye bin 500 lira mazot mu vereceğiz? Yani ikisi 3 bin lira mı yapıyor? Her sürmede gübre atacağız değil mi? Her dönüme bir torba. 5 dönüme 5 torba. 5 torba da yeşillik gübresi. Torbası 800 liradan 4 bin lira. Çayır gübresi 500 lira. Yani ne yaptı? 4 bin o, diğeri de 2 bin 500 toplam 7 bin 500 lira. Mazotumuzla birlikte bizim maliyetimiz 10 bin lirayı geçiyor. İşçilik var. dönümüne 400 kilo ürün verir. Yani 2 ton alırız. O zaman bizim 7 lira devletin açıkladığı fiyatla çiftçi zarar ediyor. O yüzden bu tarlalar boş?" dedi.

Maliyetler kazanacakları parayı karşılaşamadığı için tarlalarını ekmediklerini ifade eden çiftçi Durmuş Tonel de "Burada en fazla tarlayı ben ekiyorum. Ama büyükşehir belediyesi bana gübre ile fideyi vermeseydi ben ekmeyecektim. Zarar ediyordum" ifadelerini kullandı. 

Bu hesaplama ile buğday eken çiftçinin zarar ettiğine dikkat çeken Eren, "Buğdayın ton fiyatı artınca da ekmeğin fiyatı artıyor. Çiftçimizin dediğine göre önümüzdeki yıl ekmek 10 liranın altında olmaz.

Erdem, "Bu durumu düzelteceğiz. Mazotu ÖTV’siz vereceğiz, vergileri aşağıya çekeceğiz, gübrelerde ciddi bir devlet teşviki karşılayacağız. Türkiye’de çiftçinin bütün dağı taşı ekmesi lazım" diyerek, çiftçinin yüzde 1’lik bütçe payının kesintisiz yatırılması gerektiğini söyledi.

Editör: Yadigar Hanım