Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ayrıntıları 13 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak sosyal konut projesinin tanıtımını sosyal medyadan yayınladığı reklamlarla yapmaya başladı. Kız isteme temasıyla çekilen reklamda asgari ücretli bir çalışanın ‘aileden zengin’ olmadan ev sahibi olamadığı itirafı dikkat çekti.

Raklam amaçlı yayınlanan videolarda ev sahibi olamamış emekli, asgari ücretli, engelli çocuğu bulunan aile ile genç temaları kullanıldı. Asgari ücretli videosunda ise kız isteme sırasında baba asgari ücretle çalışan müstakbel damadına, “İyi de evladım asgari ücretle ev mi satın alınır?” diye soruyor. Damadın babasının “Alınır” diye cevap verdiği videoda, kız istemede bulunanlardan bir kadın “Aileden mi zengin bunlar” diye yanındakine soruyor.

Sonrasında yeni sosyal konut projesi hakkında “20 yıldır dar gelirli, asgari ücretli vatandaşlarımız TOKİ eliyle ev sahibi oldu, şimdi de Cumhuriyet tarihinin bir seferde yapılan en büyük sosyal konut projesi ile bu sayıya yenileri ekleniyor.” bilgileri veriliyor.

Kız istemenin konu edildiği video ile böylece asgari ücretilinin “aileden zengin” olmadan ev sahibi olamadığı da itiraf edilmiş oluyor.

EMEKLİ VE GENÇLER DE AVANTAJLI GİBİ GÖSTERİLİYOR

Bir başka videoda bir emekli, eşine “Bir ev alabilseydik memleketten” diyerek söyleniyor. Sonrasında dış ses devreye giriyor, “Yıllarca bu topraklara alın terlerini akıtmış emeklilerimiz çok uygun koşullarda ev sahibi oluyor.” Video emeklinin içinde bulunduğu durumu da özetliyor.

Gençlerle ilgili videoda ise birkaç genç kafede oturuyor. Bir genç diğerine oyunda ev aldığını söylerken, diğeri ise gerçek hayatta aldığından bahsediyor. Arkadaşları “Yoksa miras mı kaldı” diye dalga geçiyor. Bu video ile de gençlerin şimdiye kadar ev sahibi olabilmelerinin olanaksızlığı kabul edilmiş oluyor.

Editör: Yadigar Hanım