Altılı masa üyelerinden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Halk TV'de canlı yayında Suat Toktaş'ın konuğu oldu. Cumhurbaşkanalığı seçimleri öncesi adaylık ve seçim gündemine yönelik değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, Başbakan olduğu dönemde yaşadığı bir olayı da ilk kez anlattı.

Yargının bugün içinde bulunduğu durumun o dönemlerde başladığına dikkat çeken Davutoğlu, yargı mensuplarının yaptığı bir ziyarette yaşadıklarını, “Başbakanken HSYK seçimi için Yargıda Birlik Platformu geldi. Biri 'ülkücüler adına konuşuyorum' dedi, biri 'sosyal demokratlar adına' dedi, biri 'muhafazakarlar adına' dedi, birisi şu vakıf, birisi bu vakıf dedi. Yargı mensubunun vakfı, derneği, cemaati olmaz. Dedim ki, bu yapıya karşı mücadelede bir araya gelmenizden memnun oldum, bu seçimde bunları tasfiye edin. Ama bu seçimden sonra bir daha benimle görüşecekseniz, karşımda muhafazakar yargı mensubu, ülkücü yargı mensubu, sosyal demokrat yargı mensubu, şu vakfın bu vakfın yargı mensubu görmek istemem. Yargı mesubunun vakfı, derneği, cemaati, siyaseti olmaz. Tek bir kimliği olur hakim olmak savcı olmak, tek bir değeri olur adalet. (O zaman) Başbakan olarak size söylüyorum hiç kimse müdahale edemez. Ama sizin herhangi bir şekilde şu veya bu partiye örgütlenmeniz söz konusu olursa buna asla izin vermeyeceğiz. Benim tutumum bu” sözleriyle anlattı.

KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞI

Davuutoğlu Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş'ın 'Bir adayın Alevi olması sizin için sorun mu?' sorusuna 'Hayır' yanıtını verdi. Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na ilişkin adaylık tartışmaları ile ilgili sorulara da yanıt verdi.

Davutoğlu “Tükiye Cumhuriyeti vatandaşları hangi mezhebi ve etnik kökenden olurlarsa olsunlar -Kürt olmaları da mı? tabi asla... hangi siyasi felsefeyi benimsemiş olurlarsa olsunlar hepsi eşit vatandaştırlar. Hepsinin cumhurbaşkanı olma ehliyeti niteliği vardır” diye konuştu. 

Davutoğlu adaylık için önemli olan kriterin kazanabilirlik olduğunu vurguladı.

Davutoğlu 2 Ekim'deki toplantıda da adaylık konusunun konuşulmayacağı düşüncesinde olduğunu, 6 lider olarak seçim tarihi belirlenene kadar bu konuda konuşmama kararı aldıklarını hatırlattı.

Editör: Yadigar Hanım