Bir meslek birliği olan DEKMEB’deki bu usulsüzlüklerin ve kanunsuzlukların daha önceki kongrelerde de tekrarlandığı, ancak denetlenmediği ve şikayet eden çıkmadığı için meselenin örtüldüğü söylendi. Telif haklarını korumakla görevli böyle meslek birliklerinde yapılan kanunsuzlukların Kültür Bakanlığı tarafından etkin denetlenmediği iddiası da kamuoyunda tartışılıyor.

DEKMEB’de yapılan kanunsuzluklarla ilgili geçtiğimiz günlerde e-posta adreslerine düşen “Şu dünyada çok garip şeyler oluyor!”. İsimli bildirim okuyanları şaşırttı. [email protected] e-posta adresi üzerinden gönderilen metnin içeriği ise 18 Kasım 2023 günü yapılan DEKMEB (Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği) genel kurulu ve sonrasında DEKMEB yönetimi tarafından yapılan usulsüzlüklere yer veriyor.

E-Posta mesajında; “Neden telif hakkını koruduğunu söyleyen, korsanla mücadele eden ve bu amaçla kurulmuş DEKMEB (Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği) 18 Kasım 2023 günü yapılan 5. Olağan Genel Kurul seçimine tek liste girdiği halde seçimden sonra DEKMEB’in resmi internet sitesinde (www. https://dekmeb.org) yayınlanan listeden farklıdır. Seçim esnasında dağıtılan ve seçimi kazanan listedeki birçok isim değiştirilmiş hatta YAYFED (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu) Genel Kuruluna gönderilecek delege listesinde de 5-6 isim değiştirilmiştir. Bu durum sadece DEKMEB’in değil YAYFED’in 16 Aralık 2023 tarihinde Barcelo İstanbul Otel’de yapılan 7. Olağan Genel Kurulu’na da gölge düşürmüş ve bu durum hem DEKMEB’in, hem de YAYFED’in yapılan Genel Kurullarının iptaline sebeptir.

Eylem Tok'un iade davasında yeni gelişme Eylem Tok'un iade davasında yeni gelişme

Seçim listesinde Yönetim, Denetim, Haysiyet, Teknik Bilim Kurularında asıl ve yedek toplamda 34 isim varken DEKMEB Yönetim Kurulu, yapılan seçimi hiçe saymış ve 34 isimden 13’ünü keyfince değiştirmiştir.

Biz bu konuda resmi olarak CİMER’e başvurduk lakin başvuru üzerinden 20 gün geçmesine rağmen herhangi bir cevap alamadık, işlem herhalde devam ediyordur ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü üzerine düşeni yapacak ve bizlere en kısa zamanda CİMER üzerinden bilgi verilecektir.

Bu işlemi yapanlar başta DEKMEB Yönetim Kurulu Başkanı ve bütün Yönetim Kurulu üyeleri, DEKMEB Genel Sekreteri, DEKMEB 5. Olağan Divan Kurulu üyeleri, avukatları ve DEKMEB’in bütün çalışanları zan altındadır.

Aynı şekilde bu durumdan mailimizle haberdar olan YAYFED Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer Yönetim Kurulu üyeleri konuyu araştırmazsa onlarda inandırıcılığını kaybedecektir.” Denilmektedir.

Mesaj ekinde sunulan listelerde genel kurula sunulan listeler ve değişiklikten sonraki listeler de iletilmiştir.

DEKMEB Başkanı Mustafa ALTUNDAL imzalı olarak gönderilen mesajda;

“Değerli üyelerimiz ve ilgililer, Bilindiği gibi 18/11/2023 Cumartesi günü saat 11:00’de 5. Olağan Genel Kurulumuzu yapmış bulunmaktayız. Tek liste olarak seçime girileceğinden listelerimiz ve oy pusulalarımız da hazırdı. Genel kurul başlamamışken, listeler ve tutanaklar ile ilgili son kontroller yapılırken, birlik avukatımız Av. M. Can AKİL bey listede yer alan bir üyemiz ile karşılaştı. Bu üyenin bandrol yükümlülüğü ve mali hak ihlali sebebiyle kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunduğunu DEKMEB tüzüğü 10. Maddesi gereği üyelik koşullarının bulunmadığı, bu sebeple üyelikten çıkarılması ve yine aday listelerinde de yer almaması gerektiğini ifade etti. Bu üyenin de listelere girmekte çok istekli olması ve yakın takip etmesi de DEKMEB çatısı altında kamufle olmak ve bir takım korsanla mücadele faaliyetlerinden önceden haberdar olmak suretiyle birliğimiz ve sektör açısından tehlike arz ettiği ve imaj problemi doğuracağı kanaatine varıldı. Buna benzer daha önce de farklı meslek birliklerine bu tip sızma girişimleri olduğu hepinizin malumudur. Bu değişikliği yapma kararını verince, yine taslak listede yer alan birtakım isimlerin de bazı değişiklik talepleri daha vardı onları da değerlendirme kararı aldık. Bu kişinin yanında listede görev almak istemeyen üyelerden bir kısmını da bu vesile ile değiştirmiş olduk. Ve genel kurul başlamadan önce nihai tek liste hızlı bir şekilde revize ile hazır edilmiş oldu. Böylece DEKMEB’e ve YAYFED’e bir sızma girişimini avukatımızın dikkati sayesinde önlemiş olduk.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Konunun meslek birliklerini idari ve mali açıdan denetleyen Kültür ve Turizm Kültür Bakanlığı tarafından etkin denetlenmediği iddiası da kamuoyunda tartışılıyor.

1--15

2--16

3--13

Editör: Habererk Haber Merkezi