Deprem araştırmacısı ve yer bilimci Baturhan Öğüt, Kahramanmaraş depreminin ardından beklenen olası İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Öğüt, yaklaşan felaket için Karadeniz'in Marmara'dan daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Günboyu'ndan Murat Beyaz'ın haberine göre, Karadeniz içerisinde bulunan sismik boşluklara dikkat çeken Ögüt, İstanbul ve çevresinde en son MS.544 yılında kırılan fay hattına işaret ederek, 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini söyledi. Öğüt, bin 479 yıldır kırılmayan fay hattına dikkat çekti. 

Ögüt Karadeniz'deki tehlikeyi, "6 Şubat Pazarcık depreminde bütün gözler Doğu Anadolu fay zonu üzerinde yoğunlaştı, oysa ki Türkiye fay hatları ile örülü, olası diğer deprem risklerinin görebilmek adına diğer illeride inceleme gereğini bir yer bilimci olarak düşündüm" sözleriyle açıkladı.

KARADENİZ'DE SİSMİK BOŞLUKLAR VAR

Öğüt, "Istıranca fay zonu bin 479 yıldır kırılmadı. 544 yılında kırılan fayın geometrisine baktığımız zaman muhtemel 7,4'lük kırılma sonrası doğrudan İstanbul’u büyük ölçüde etkileyecektir" diyerek şunları söyledi:

"İstanbul ve çevresinden başladığımda en son MS.544 yılında kırılmış ve 7,5 büyüklüğünde deprem üretmiş Istıranca fayına dikkatlerin çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. MS. 544-543 tarihinde İstanbul ile Varna şehri arasında Karadeniz içinde bulunan KB-GD çıkışlı Istıranca fay zonu üzerinde 6.8'Km derinlikte gerçekleşen depremin büyüklüğü 7,5 olarak ölçülmüştür. Bu deprem Trakya ve İstanbul’un Karadeniz sahillerinde büyük ölçüde etkilenmiş olup sonrasında oluşan tsunami ile sahilleri harap etmişti. (Tsunami yoğunluğu (K)-VIII-IX.)  Deprem şu anki Kayseri’nin bulunduğu konuma kadar toplam 1,750 km çap içerisinde hissedilmişti. Trakya'daki anormal deniz davranışının tanımı MÖ 544/545'e tarihlenmektedir.

Bu davranışın ana sebebi 544 yılında 6,8 km derinlikte meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem. 1901 yılında D-B çıkışlı karadan denize uzanımlı fay zonunun doğu ucunda 7,2 büyüklüğünde bir deprem olmuş ve bu depremin ardından 4-5 metre tsunami dalgası olmuş. Deprem geniş coğrafyada hissedilmişti. En son 544 yılında 7,5 büyüklüğünde deprem üreten Istıranca fay zonu üzerinde 12.06.1960 yılında 4,7'lik deprem ile aktifliğini göz önüne sermişti. Ayrıca Istıranca fay zonu bin 479 yıldır kırılmadı. 544 yılında kırılan fayın geometrisine baktığımız zaman muhtemel 7,4'lük kırılma sonrası doğrudan İstanbul’u büyük ölçüde etkileyecektir. İstanbul aslında Marmara'dan değil Karadeniz tarafından tehlike altında çünkü Karadeniz içerisinde sismik bir boşluklar mevcuttur."

Baturhan Öğüt, "26.10.1923 yılında İstanbul’un Avrupa yakasında sağ yönlü doğrultu-atımlı Istıranca fayının KL segmenti (fayı) üzerinde 5,3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu, bu deprem tarihsel olarak İstanbul kara parçasında ölçülmüş 5,0 üzeri ilk depremlerden biri" dedi.

"YETKİLİLER HEMEN ÖNLEM ALMALI"

Amacının panik yaratmak olmadığını söyleyen yer bilimci Baturhan Öğüt şu uyarıda bulundu:

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNE İŞARET ETMİŞTİ

20 Ekim 2022 tarihinde "Kahramanmaraş Pazarcık'ta fay 500 yıldır kırılmadı ve kırılmayı bekliyor" diyerek aylar öncesinde uyarıda bulunan Baturhan Öğüt, "Arkadaşlar Kahramanmaraş ilimiz de Pazarcık segmenti sismik bir boşluktur burdaki deprem aktivitesi iyi izlenmelidir" demişti. 

Editör: Yadigar Hanım