Kahramanmaraş merkezli depremlerin olumsuz etkileri artarak devam ediyor. Depremde binlerce vatandaş hayatını kaybederken, binlercesi evsiz kaldı, gelen haberlere göre de onlarca vatandaşımız kayıp… Depremin yıkıcı etkisi insanları göçe zorlarken bölgedeki tarımsal faaliyetler sekteye uğramakla yüz yüze kaldı.

Özellikle Türkiye'nin turunçgil üretiminin yüzde 60'nın yapıldığı deprem bölgesindeki kentler, yaş meyve ihracatının da yüzde 40'ını sağlıyor. Bölgedeki turunçgillerin bazılarının hasat zamanları geldi, bazılarının ise hasadı yaklaşıyor.

"BİR SONRAKİ YILIN ÜRÜNLERİNDE DE AZALMA MEYDANA GELEBİLİR"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, depremin etkilediği 11 ilin özellikle Türkiye'deki meyvecilikte önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erkan, “Başta Hatay olmak üzere Türkiye turunçgil üretiminin yüzde 60'ı, depremden etkilenen bölgelerde üretiliyor. Bu bölgede doğru zamanda bu hasatların yapılması gerekiyor. Hasat zamanında tamamlanamazsa bir sonraki yılın ürünlerinde de azalma meydana gelebilir. Hasadın gecikmesi durumunda meyve kalitesinde de bozulmalar yaşanabilir" dedi.

Bölgedeki çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erkan, “Portakal, mandarin, limon, altıntop olmak üzere ürünlerin hasat zamanı geliyor. Şu an kütdiken limonu ve yakında da Valencia portakalının hasadı başlayacak. Bu bölgede meyvecilikle ilgili işlemlerin ivedilikle yapılması gerekiyor. Türkiye buğday üretiminde de önemli yere sahip. Üreticiler için mevsim de dikkate alındığında tam üst gübre dediğimiz gübrelemenin şu anda yapılması gerekiyor. Üreticilere gübre ve mazot desteğinin sağlanması da üretimin devamlılığı açısından son derece önemli" diye konuştu.  (DHA)

Editör: Habererk Habererk