Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye’de faaliyet gösteren radikal islamcı Suriye İslam Meclisi ile anlaşma yaptığı iddia edildi. 2020 yılında imzalanan protokol Suriyeli radikal İslamcıların Türkiye’de özellikle çocuklara yönelik Kur’an kursu açmalarına olanak sağlıyor.

Halk TV’den Ali Macit’in haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı, 40’tan fazla radikal İslamcı grubu bünyesinde bulunduran Suriye İslam Meclisi ile bir protokol imzaladı. Suriye İslam Meclisi üyeleri, 21 Eylül 2020 tarihinde imzalanan protokol kapsamında Türkiye’de özellikle çocukların katıldığı çok sayıda program düzenlerken, devletin en üst kademesine de çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Suriye İslam Meclisi arasında imzalanan protokol 21 Eylül 2023’te sona eriyor. Protokolün uzatılıp uzatılmayacağı ise bilinmiyor.

HEDEFLERİNDE ÇOCUKLAR VAR

Suriye İslam Meclisi Türkiye’de Kuran kursları açarak, din eğitimi adı altında çok sayıda etkinlik düzenliyor. Meclis’in hedef kitlesi ise çocuklar.

Diyanet İşleri Başkanı ile Suriye İslam Meclisi arasında imzalanan protokol çocukların radikal islamcı guruplara teslim edilmesine kapı aralıyor. Bazı Suriyelilerin Türk vatandaşlığı almasına da olanak sağlayan protokol ile Suriye İslam Meclisi, 2022 yılında Mezin Jawish isimli bir Suriyeli sığınmacı için vatandaşlık talebinde bulundu.

Kuran kursu eğitmeni bulunan Jawish isimli sığınmacı için Sultangazi eski Kaymakamı Abdullah Yılmaz'ın referans olduğu ortaya çıktı. Yılmaz, Jawish’e vatandaşlık verilmesi için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’na referans mektubu gönderdi.

Mektupta, “Mezin Jawish, Suriyeli çocukları Kuran dersi vermektedir. Ülkemizi seven bir kişiliği mevcuttur. Vatandaşlığa kabul edilmesinde bizim için bir sakınca yoktur” ifadeleri yer aldı.

MÜFTÜ REFERANS OLDU

Referans mektubu sosyal medyada gündem olurken, altı yıldır Sultangazi Müftüsü olan Abdullah Yılmaz, bu olaydan sonra görevini Hadi Keskin’e bıraktı.

Sultangazi Müftülüğünü ise iddialar için “Vatandaşlık verilen bu kişi Suriye İslam Meclisi’nden referanslıdır. Ayrıca eski kaymakamda kendisine referans olmuş.” yanıtını verdi.

SURİYE İSLAM MECLİSİ HAKKINDA

Independent Türkçe’nin haberine göre, 2014 yılının Nisan ayında kurulan Suriye İslam Meclisi (SİM veya Syrian Islamic Council), bünyesinde yaklaşık 40 İslamcı örgüt ve yapıyı barındırıyor. Siyasi ve ideolojik nedenlerle çevre ülkelerde bulunan dini oluşumların diyanet işleri ve müftülük görevini yürüten Suriye İslam Meclisi, komşu ülkelerde yaşamakta olan Suriyeli sığınmacıların şeriat ve ilahiyat hususundaki başvuru makamı olarak görülüyor. Meclis'in baş müftüsü konumundaki (1944 doğumlu) Şeyh Usame Abulkerim El Rufai, aynı zamanda "Şam Uleması Rabıtası" başkanı. Şam merkezli Şeyh Abdulkerim El Rufai Camisi'nde imamlık yaparken ülkesindeki ilahiyat okullarını bitirdikten sonra dini tebliğini eda etmek üzere çok sayıda İslam ülkesini dolaştı.

İslam Meclisi, üç farklı kesimden oluşturuyor. Birinci kesim: Şeyh Usame Rufai'nin bizzat başını çektiği Zeyd Cemaati: İsmini Şam'daki Zeyd bin Sabit Camisi'nden alıyor. Bu Cemaat, bağnaz sufi bir tarikat olarak biliniyor. İkinci kesim: Suriyeli Ulema Rabıtası (Din âlimleri Birliği): Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketine bağlı dini bir kuruluş. Üçüncü kesim: Heyet-ü Tahrir'il Şam (HTŞ): Radikal Selefi ve cihatçı İslamcı yapıları kapsıyor.

Editör: Yadigar Hanım