Tümtürk sitem dolu mesajında “Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırımını desteklese de biz Uygurlar her zaman ve her yerde topyekûn zalime karşı mazlumun yanındayız.” İfadelerini kullandı.

Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk yaptığı açıklamada “Filistinli Müslümanlar için selâ okuturken Doğu Türkistan Türkleri için "hassas konudur, kaşımayın" demek nasıl bir Türk İslam kardeşliği ve adalet anlayışıdır?” sözleri ile AKP iktiranı eleştirdi.

TÜMTÜRK’DEN BAHÇELİ’YE ÇAĞRI

Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk , MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli’ye “Sayın Dr. Devlet Bahçeli ; Aynı tepkiyi Çin’in soykırım uyguladığı Doğu Türkistan içinde bekliyoruz. Çünkü iki kere sorumlu olduğumuz Doğu Türkistan hem dindaş hem de soydaşımız.” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "İsrail, yaptıklarının bedelini ödemelidir. Uluslararası Ceza Mahkemesi zulmün hesabını İsrail devletinden sormak mecburiyetindedir." demişti.

Bahçeli, Türk milletinin mazlum kardeşlerinin yanında olduğunu belirterek, "İsrail yayılmacı ve nefret saçan politikalarından daha fazla kan dökülmeden vazgeçmelidir. Mescid-i Aksa inancımızın iffeti, kıblemizin ilkidir. Türk milleti hafızasında yıllardır hasretle ve hüzünle taşıdığı Kudüs'ün teslimine göz yummayacak, bu rezalete seyirci kalmayacaktır. Zulüm son bulmazsa intifada başta olmak üzere, her seçenek Müslüman vicdanların gayesi olmalıdır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

MAHMUT ABBAS NE DEMİŞTİ?

Filistin lideri Mahmut Abbas Uygur Türklerine karşı uygulanan politikalarda Çin’i haklı bulduğu açıklanmıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Filistin lideri Mahmut Abbas telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirilmiş, görüşmede diplomatik ikili ilişkiler ve diyalog ele alınırken Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Filistin’in Orta Doğu’daki iki devletli çözümüne desteğini beyan ederek İki ülkenin iyi birer eş, ortak ve dost olduklarını dile getirmişti.

Filistin lideri Mahmut Abbas ise karşılık olarak Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı uyguladığı politikalarında desteğini sunduğunu bildirmişti.

DOĞU TÜRKİSTAN’IN SÜRGÜNDEKİ BAŞBAKANI İSMAİL CENGİZ’DEN SERT TEPKİ

Doğu Türkistan’ın Sürgündeki Başbakanı İsmail Cengiz, Mahmud Abbas’ın Çin Devlet Başkanı ile yaptığı konuşmada Doğu Türkistan politikasını desteklediğini ifade etmesi nedeniyle; Müslümanları Çin’in Doğu Türkistan’daki baskıcı politikalarına destek veren Filistin yönetimini protesto etmeye çağırdı.

“FİLİSTİN’İN DAVRANIŞI İSLAM DAVASI İÇİN UTANÇ VERİCİ”

Cengiz, “Uğruna göz yaşı döktüğümüz, paramızı, pulumuzu, azığımızı paylaştığımız, ümmet diyerek bağrımıza bastığımız, yağmur-çamur demeden düzenlenen mitinglerde feryat ettiğimiz, davalarına karınca kararınca destek verdiğimiz Filistin yönetiminin, Müslümanlara zulmeden Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da uygulamış olduğu soykırım politikasını haklı ve yerinde bulması, İslam davası açısından, ümmet davası açısından utanç vericidir” dedi.

Editör: TE Bilişim