Habererk/ Lokman Happani/ Kilis 

2011 yılının 15 Mart’ında 15 öğrencinin Dera’da duvara yazı yazmasıyla başlayan iç savaş  ardından Esad güçleri 2013 yılında Dera’dan çekilmek zorunda kalmıştı. ESAD Rus ve İran milis güçleriyle birlikte Haziran ayında başlattığı güney sınırı operasyonuna sona geldi. 
Dera kenti 5 yıl sonra tamamen Esad güçlerinin kontrolüne geçerken  kentin bir çok noktasına Esad posterleri ve Suriye bayrağı asıldı. 

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esad’ın bölgede tamamen kontrolü sağladığını muhaliflerin ağır silahları Rus askerlerine teslim ettiğini söyledi. Esad güçlerinin Golan tepeleri ile güney batıda DAEŞ’ın elinde bulunan bölgeye operasyonlarını sıklaştırdığı bölgeyi tamamen temizlemeyi hedeflediğini söylediler. 

Siviller evlerine dönmeye başladı 
Dera kenti ile çevre kasaba ve köylerden çatışmalardan dolayı göç etmek zorunda kalan yaklaşık 300 bin kişi Esad’ın çağrısı üzerine evlerine dönmeye başladı.  Golan tepelerine sığınan siviller ise çatışmaların bulunduğu bölgede devam etmelerinden dolayı yerlerinden kımıldayamıyorlar. 
 

Editör: TE Bilişim